Slovenija
0 ogledov

Več Ljubljani, manj drugim

Župan Zoran Janković pravi, da gre pri gradnji garažne hiše pod osrednjo ljublja Žurnal24 main
Zakon o glavnem mestu. O dodatnem financiranju MOL še ustavno sodišče.

Na pobudo opozicijskih poslancev SDS, SLS in SNS bo Ustavno sodišče RS moralo preveriti ustavnost zakona o glavnem mestu in dveh odlokov glede zaščite Plečnikove tržnice.

Odvisni od trenutnih oblasti
"Problem zakona o glavnem mestu je, da je v temeljnem in očitnem nasprotju z evropsko listino o lokalni samoupravi,"  zatrjuje poslanec SDS Branko Grims. Poudarja, da naj bi se Mestna občina Ljubljana (MOL) financirala privilegirano in mimo sistema, ki financira preostale občine. Grims zato meni, da bo na račun teh dobila poseben položaj, s tem pa vladajoča koalicija plačuje predvolilne obljube.

Navaja, da evropska listina o lokalni samoupravi zahteva, naj se lokalne skupnosti financirajo po določenih pravilih, ki so neodvisna od arbitrarnosti. "To financiranje bo predmet pogodbe in pogajanj, torej nekega političnega dogovora," ocenjuje Grims. Trdi, da naj bi bila MOL z novelo zakona prepuščena na milost in nemilost vsakokratnim oblastem – če bi se razmerje sil spremenilo, bi imela druga politična opcija vzvod, da bi “zaprla finančno pipico, česar pa evropska listina o lokalni samoupravi ne dopušča”.

Župan Zoran Janković pove, da je vloga presoje ustavnosti pravica poslancev, njihovo ravnanje pa da ga ne preseneča, saj so prav ti poslanci MOL po njegovih besedah vzeli že 60 milijonov evrov. "Tako poskušajo ustaviti razvoj Ljubljane," dodaja.

Plečnik v pregled
Ustavno sodišče pa bo moralo preveriti tudi ustavnost in zakonitost obvezne razlage odloka urejanja v mestnem središču ter odloka o prenehanju veljavnosti začasne razglasitve Plečnikove tržnice za kulturni spomenik državnega pomena.

Ta odlok naj bi po Grimsovih besedah prenehal veljati brez obrazložitve. Obvezna razlaga pa naj bi bila sporna, ker kot nujen komunalni poseg opredeljuje nadgradnjo zunanjega parkirišča in gradnjo mostu. Ta posega Grims ocenjuje kot groba posega v arhitekturo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.