Zveza potrošnikov Slovenije je objavila odpoklic ekoloških mareličnih jedrc.
Podatki o živilu
Živilo: ekološka marelična jedrca
Tržno ime: marelična jedrca
Serija: OAK 3883/01
Pakiranje: 150 g
Rok uporabe: 10.05.2019
Pakira: Ekolife natura d.o.o, Brodišče 28, 1236 Trzin
V živilu je bila ugotovljena presežena najvišja dovoljena vsebnost cianovodikove kisline. Do odkritja živčnih bojnih strupov je ta veljala za najbolj strupeno sintetično spojino.
Jedrca mareličnih koščic (grenka ali sladka) predstavljajo resno tveganje za zastrupitev z cianidom. (mnenje Evropske agencije za varnost hrane, EFSA, april 2017). Jedrca mareličnih koščic vsebujejo amigdalin (cianidni glikozid), ki se ob žvečenju spremeni v cianid. V primeru zastrupitve s cianidom prenos kisika med celičnim dihanjem preneha delovati, nastopi lahko smrt.
Zastrupimo se lahko že z zaužitjem enega večjega jedrca ali dveh do treh manjših, smrtna doza pa je odvisna od človekove teže, zato so otroci bolj izpostavljeni. Jedrca naj bi učnkovala kot pomoč pri zdravljenju raka, a opozarjamo, da znanstvenih dokazov za to trditev ni. Znani so le smrtni primeri zaradi zastrupitve z marelčnimi jedrci.
Tudi v drugi hrani, a dovoljene vrednosti
Vire cianovodikove kisline v prehrani poznamo, navaja literatura Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja; mednje sodijo koščice češenj, marelic,mandljev, pa tudi jabolk. Živila, ki lahko vsebujejo cianovodikovo kislino so nugati, marcipan ali njegovi nadomestki in podobni izdelki iz grenkih mandljev. Nahaja se tudi v nekaterih alkoholnih pijačah, predvsem v žganju iz koščičastih sadežev. Zato so z uredbo za nekatere od teh kategorij živil določene najvišja dovoljena vsebnost cianovodikove kisline.
Cianovodikova kislina se hitro absorbira in razporedi po telesu. Cianid (anion cianovodikove kisline) je zelo strupen, njegovi takojšnji učinki se kažejo kot glavobol, omotica, zmedenost, v višjih odmerkih (manj verjetno s hrano) pa kot omamljenost in cianoza s trzanjem in krči, ki ji sledi terminalna koma.
O hudih strupenih učinkih je bilo poročano pri posameznikih, ki so zaužili preko 30 grenkih jedrc mareličnih koščic, vendar je zaradi nepoznanih vsebnosti cianogenih glikozidov v teh jedrcih, taka poročila težko presojati. Doslej je manj podatkov
glede učinkov dolgotrajne izpostavljenosti nizkim odmerkom cianida.
NIJZ potrošnikom priporoča, naj upoštevajo priporočene vnose grenkih jedrc mareličnih koščic, ki jih navaja proizvajalec na embalaži izdelka, hkrati pa svetuje, naj dnevni vnos ne bo višji od dveh grenkih jedrc mareličnih koščic.
V primeru, da imate to živilo doma, ga ne zaužijte. Lahko ga vrnete v trgovino kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.
Meni iz tega članka niti slučajno ni jasno ali gre v tem primeru res za sintetično spojino, ali pa za snov ki je po naravni poti že prisotna v koščicah nekaterih vrst sadja?