Slovenija
8291 ogledov

V tujino k zasebniku zastonj, pri nas je treba zanj drago plačati

Ortodont
Kako bi to, če sploh, spremenile stranke?

Zavarovalnica v skladu z evropsko direktivo povrne stroške zdravljenja v tujini v znesku, kot znaša cena storitve v našem zdravstvu, ne le za zdravljenje pri zdravniku v javni mreži, pač pa tudi za zdravljenje pri zasebniku. Pogoj za to je napotnica, ki jo izda lečeči zdravnik ali specialist. 

Zavarovalnica krije storitev do tiste vsote, kot bi enaka storitev stala pri nas. Če je storitev v tujini dražja, mora pacient doplačati sam. Prav tako mora kriti stroške poti. V Sloveniji zdravljenje pri zasebniku pacienti plačajo iz lastnega žepa.

Zobozdravnik Krištof Zevnik se je, ker mu ZZZS ni želel povrniti stroška puljenja modrostnega zoba pri zasebniku, obrnil na sodišče, vložil tožbo in na prvi stopnji uspel. Za zasebnika se je odločil, ker je bila takrat čakalna doba za navedeno storitev dve leti. 

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je na prvi stopnji septembra lani presodilo, da mora ZZZS zavarovancu Krištofu Zevniku povrniti stroške samoplačniškega zdravljenja v Sloveniji, torej pri izvajalcu, ki je čisti zasebnik in z ZZZS nima pogodbe. Sodba še ni pravnomočna, a če bo potrjena, lahko zamaje zdravstveni sistem.

Strankam smo pred volitvami zastavili vprašanja z različnih področij. Ali bodo liberalizirale cene goriva, odgovarjajo v prispevku Vas mora skrbeti, kje boste tankali po volitvah

 

Stranke, ki kandidirajo na letošnjih volitvah smo vprašali, ali bodo omogočili zavarovancem obisk pri zdravniku zasebniku z napotnico, tako da bo stroške storitve do višine, ki jih krije obvezno zdravstveno zavarovanje za isto storitev v javnem zdravstvu, krila ZZZS, tako kot že zdaj velja za zdravljenje pri zasebnikih v tujini. 

Plačali bi za zasebnike, a z regulativo

"Seveda, vendar je za to potrebna regulativa," odgovarjajo v SDS Janeza Janše, ki ji volilne napovedi kažejo prvo mesto. "V poštev pridejo le zasebniki, ki imajo ustrezno licenco in je njihova strokovnost enako nadzorovana kot (bi morala biti) v celotni javni
zdravstveni službi."

Zdravniki | Avtor: Profimedias Profimedias

Najprej bi to – kot poskusno obdobje – uveljavili za skrajševanje čakalnih dob, nato pa kot vzpostavitev dopolnitve in konkurence sedanji zdravstveni službi. "V igri je tudi varianta, da za večje posege zasebnik predhodno izda ponudbo (predračun), ki ga
potrdi zdravstvena blagajna in s tem zagotovi plačilo,"
pojasnjujejo pri SDS.

ortodont Zdravje Zaradi predolgih čakalnih dob pri ortodontih bolniki odhajajo v tujino

Povrnitvi stroškov so naklonjeni tudi v Novi Sloveniji, kjer bi zdravstvene storitve v večji meri prenesli na zasebnike. "Model, ki ga v NSi predlagamo in temelji na konkurenčnosti, bo samodejno povzročil, da se čakalne dobe uredijo, saj se bodo zavarovalnice same dogovarjale za količino storitev s posameznimi izvajalci, in sicer glede na potrebe svojih zavarovancev," odgovarjajo v stranki. "Izvajalce zdravstvenih storitev, ki so danes v obliki javnih zavodov, je potrebno preoblikovati v pravne osebe javnega prava po načelu gospodarskih družb, ki imajo jasno opredeljeno lastništvo, da lahko konkurirajo zasebnim izvajalcem zdravstvenih storitev. Ključni cilj mora biti, da ima državljan RS dostop do najbolj kakovostnih storitev v dopustnem času in to pri najboljših izvajalcih, ne sme biti ključno ali je to javni zavod ali zasebni izvajalec."

slovenija 02.10.13, Erik Brecelj, Kirurg, zdravnik, doktor, onkoloski institut, Predvolilni bonboni Slovenija Zdravstvo v volilnih programih: "Od splošnega, zelo splošnega do ekstremno splošnega"

Kratkoročna rešitev za zmanjšanje čakalnih dob

V Dobri Državi Bojana Dobovška menijo, da bi povrnitev stroškov za zdravljenje pri zasebnikih lahko bila kratkoročna rešitev. "V bistvu pa bomo v najkrajšem možnem času odpravili razlikovanje med statusno obliko izvajalca zdravstvene storitve, saj bomo postavili le strokovne, kadrovske in tehnično-prostorske pogoje, ki jih bodo morali izpolniti vsi izvajalci, ne glede na status," pravijo pri Dobri državi. "S tem želimo zagotoviti dostopne, varne, kakovostne in učinkovite storitve za vse bolnike."

Za magnetno resonanco, opravljeno v tujini, bo ZZZS na podlagi napotnice in raču zdravljenje Slovenija Tujina – privilegij izobraženih

Dodajajo, da bi cene vseh storitev posodobili, tako da bodo enake pri vseh izvajalci v okviru javnih zdravstvenih storitev, ki se bodo plačevale iz obveznega (in zaenkrat še dopolnilnega) zavarovanja. "Obe vrsti zavarovanja bomo v bodoče preoblikovali v pravo zdravstveno zavarovanje, ki bo krilo vse nujno in potrebno zdravljenje od rojstva do smrti, tudi dolgotrajno nego in paliativo," pravijo pri Dobri državi.

Da gre za eno od anomalij v zdravstvu menijo v Listi Marjana Šarca in poudarjajo, da jo je potrebno odpraviti. "Ni smiselno, da se bolnikom zaradi dolgih čakalnih dob povrne sredstva za zdravljenje v tujini, pri zasebnikih v Sloveniji pa ne," pravijo v LMŠ. 

Povrnitvi stroškov so naklonjeni tudi v SLS, vendar je pri tem, kot pravijo, potrebno najprej postaviti jasno ločnico med javnim in zasebnim zdravstvom. "To je edino pošteno do zavarovancev," poudarjajo pri SLS. "S tem bomo spodbudili tudi zdravo konkurenco."

Preprečiti pohlep zasebnikov

"Že danes lahko uporabnik zdravstvenih storitev izbira, ali bo storitev na napotnico za storitev, ki bo krita iz naslova zdravstvenega zavarovanja opravil v javnem zdravstvenem zavodu (zdravstveni dom ali bolnišnica) ali pri koncesionarju – zasebniku," pa poudarjajo pri SMC Mira Cerarja. "Izjemno slaba in za mnoge paciente tragična izkušnja v znanem primeru zdravnika Zimmermanna, kjer naj bi bilo vodilo pohlep po zaslužku in ne skrb za zdravje pacientov ter podobni primeri, ki so se pojavili v tujini, so razlog, da je k urejanju tega potrebno pristopati previdno in premišljeno. Ustrezen razmislek o tem bo tudi korak naprej v tako imenovanem 'zasebno-javnem partnerstvu'. Predvsem pa bo potrebno zagotoviti, da si izvajalci ne bodo »izbirali samo lahkih pacientov« temveč bodo izvajali vso paleto storitev pod enakimi pogoji."

Zdravniki | Avtor: Anže Petkovšek Prizor iz slovenske zdravstvene ustanove. Anže Petkovšek

V Levici odločno proti

V Stranki Alenke Bratušek odgovarjajo, da bo ureditev zdravstva njihova velika prioriteta. "Denar mora slediti pacientu in ne obratno," pravijo in konkretno na vprašanje ne odgovarjajo. "Pomembno je, da zdravstvo ostane solidarno, treba pa je zagotoviti, da bo tudi dostopno vsakemu, ki ga potrebuje."

denar računalnik kalkulator Prelomna sodba Slovenija ZZZS mora povrniti stroške tudi za samoplačniško zdravljenje v Sloveniji!

Odločno proti so v Levici, kjer pravijo, da bi na ta način osiromašili javne zavode in podpirali zaslužkarstvo zdravnikov dvoživk. "Februarja je bilo med 50 najbolje plačanimi javnimi uslužbenci kar 49 zdravnikov," poudarjajo pri Levici. "Kljub domnevni preobremenjenosti številni vedno najdejo čas za postransko dejavnost. Poročilo KPK iz leta 2014 je tako pokazalo, da so zdravniki dvoživke v desetih letih poleg plač dodatno zaslužili še 150 milijonov evrov."

V strankah SD in DeSUS nam na naša vprašanja niso odgovorili. Povprašali smo prvih deset strank, ki jim je po zadnji javnomnenjski raziskavi, ko smo pošiljali vprašanja, kazalo najbolje. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • gemini 13:19 29.maj 2018.

    zanimivo bi bilo preveriti, koliko zares stane odvetniška storitev, koliko notarski pečat na dokumentu, koliko zares stanejo bančne storitve, koliko zares stane vzdrževanje parkirnih prostorov v mestu, koliko zares stane xyz v javnem življenju.... kaj ne, izy? Lupljenje državljanov je ...prikaži več bil najprej državni šport, nato pa to kot gre voda skozi kamenine proti morju po lestvici moči navzdol in seveda slej ko prej pride tudi do prodajalca burekov.... "Enkamen" bi rekel, da je vse relativno....

  • Pepe007 08:53 29.maj 2018.

    Ne razumem mnenja levice, da bi bili javni izvajalci zdravstvenih storitev za karkoli prikrajšani. Če so boljši, cenejši, bodo ljudje raje hodili k njim. Zasebniki ne bodo imeli šans. Iluzorno je pričakovati, da bo zavarovalnica povrnila katerikoli znesek. Povrnila bo ...prikaži več nek del po nekem ceniku in če bo storitev pri izvajalcu dražja, bo pač pacient moral nekje najti dodaten vir denarja. Ali z dodatnim zavarovanjem ali z neposrednim plačilom. Tudi sedaj pri odhodu v tujino ne vrne nujno vsega.

  • izy 07:51 29.maj 2018.

    Zanimivo bi bilo preveriti, koliko zares stane bela plomba. Lupijo nas kot banane.