V siru Petit Reblochonso odkrili prisotnost bakterije E. coli O26:H11. Če imate sir doma, ga ne zaužijte. Lahko ga vrnete v trgovino, kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine, svetujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije.
Bakterija Escherichia coli (E. coli) je naravno prisotna v črevesju ljudi in živali. Večina sevov te bakterije je popolnoma neškodljivih ali povzroči blago drisko. Vendar pa obstaja nekaj precej nevarnih sevov te bakterije, ki povzročijo trebušne krče, krvavo blato in bruhanje
Zdravi odrasli po okužbi s ti bakterijo navadno okrevajo v roku enega tedna, stanje pa se lahko zaplete pri mlajših otrocih in starejših. Pri njih lahko pride celo do odpovedi ledvic, imenovane hemolitični uremični sindrom.
Znaki in simptomi okužbe z E.coli se navadno pokažejo tri ali štiri dni po tem, ko smo bili izpostavljeni bakteriji (pri nekaterih se znaki pokažejo že po enem dnevu, pri drugih mine tudi ves teden). Med najpogostejšimi simptomi izpostavljamo naslednje:
- Driska, ki je lahko blaga, lahko pa preide že v krvavo,
- trebušni krči, močne bolečine in zatrdelost v trebušnem predelu,
- slabost in bruhanje.
Kaj ti pomaga, da je francoski sirček oh-in-sploh, če pa ima e.coli. Raje imam domač sir brez bakterij (in plemenitih plesni). Tudi brez želočnih težav.
Enkrat napišem komentar, pa mi ga 5x objavi, ne vem kako to gre :-)
Jožica, pri nekaterih lokalcih ni soliden, ampak je odličen. Glede tvoje razlage o gurmanskih sirih, pa verjetno ti tudi niso ravno poceni. Pri nas imaš dobro robo in slabo robo, odvisno je pa kaj izbereš. Pa saj je povsod tako mar ne?