Slovenija
69541 ogledov

Janša sporočil odločitev: Naslednji teden se začenja sproščanje ukrepov!

Janez Janša Anže Petkovšek Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše in podpredsednikov Zdravka Počivalška in Mateja Tonina, Brdo pri Kranju.
Janez Janša o tem, kaj je danes odločila vlada.

Po današnji večerni, sicer redni seji vlade, ko so ministri odločali o omilitvi ukrepov, je pred kamere stopil predsednik vlade, ki opravlja tudi delo ministra za zdravje, Janez Janša. 

Kot je znano, se je epidemiološka slika v Sloveniji v zadnjem tednu izboljšala, danes smo v Sloveniji izpolnili pogoje za prehod v rdečo fazo, vendar ta prehod, "ni tako krepak, da bi nas navdajal z veseljem," je povedal premier.

Ker so trendi za naslednjih sedem dni optimistični, bo vlada v regijah, ki zadoščajo kriterijem, naslednji teden odprla šole. Odprtje šol za učence prvih treh razredov je predvideno po modelu C, kar pomeni v zmanjšanem obsegu, ampak s fizično prisotnostjo. Regije, ki so dosegle stopnjo sproščanja so: Gorenjska, Koroška, Obalno-kraška, Osrednjeslovenska, Podravska, Primorsko-notranjska, Zasavska, Pomurska in Savinjska regija. Šole ostajajo zaprte v Jugovzhodni, Posavski in Goriški regiji.

"Trendi so takšni, da lahko naslednji teden v rdeči fazi pričakujemo vse regije," je še dodal. 

V vrtcih in šolah bodo zaposlene testirali v ponedeljek, šola se začne v torek." Do ponedeljka je dovolj časa, da se uredi testiranje za vse učitelje in vzgojitelje," je še dodal premier. 

O morebitni sprostitvi ostalih ukrepov v regijah v rdeči fazi je Janša dejal, da se bodo med drugim lahko odprla tudi smučišča ob spoštovanju ukrepov in zagotovitvi hitrega testiranja, lahko se bodo odprle tudi avtomehanične delavnice in trgovine z otroškimi potrebščinami. Janša je ob tem opozoril, da bo potrebno strogo upoštevati vse ukrepe, da se epidemiološka slika ne bi spet poslabšala.

Smučišča se v teh devetih regijah odpirajo že v soboto, saj bodo zaradi testiranj učiteljev in vzgojiteljev v ponedeljek zasedene vse kapacitete, je pojasnil. 

Šolniki bodo jutri od ministrice za šolstvo dobili vsa navodila, "če je kaj nejasnosti, je dovolj časa do ponedeljka, da se vse to skomunicira," je dodal premier. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • ibrahim 13:27 21.januar 2021.

    ZDAJ KO NIMA VEČ STRIČKA TRUMPA V OZADJU HAA HAAA HAAA tako je zdaj so drugi ukazi !!! Kdaj bo pa odstop JJ?

  • Luksi 23:38 20.januar 2021.

    Zdaj smo ga pa naj...

  • munja 23:19 20.januar 2021.

    Trgovine s tekstilom in obutvijo bo treba čimprej odpret, otroci so že vse prerasli.