Slovenija
18754 ogledov

V pol leta pokojninska reforma, taka bo minimalna plača

Luka Mesec Flickr/Vlada RS
Minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec še ni želel napovedati, koliko se bo v prihodnjem letu zvišala minimalna plača, saj se bodo o tem pogovorili še na vladi.

Po zakonu se mora minimalna plača uskladiti vsaj z inflacijo v preteklem letu. Koliko bo ta znašala, še ni znano, saj se uskladitev izvede z inflacijo decembra v primerjavi z decembrom v letu prej.

Novembra je bila inflacija 4,9-odstotna (še marca pa na primer 10,5-odstotna). Če bi bil decembrski podatek enak in če se vlada ne bi strinjala z višjim zvišanjem, bi se bruto minimalna plača prihodnje leto zvišala za približno 59 evrov na 1262,32 evra bruto. 

Konča odločitev glede minimalne plače v prihodnjem letu bo znana v začetku januarja.

Dve prioriteti, ena je pokojninska reforma 

V prihodnjem letu bo absolutna prioriteta ministrstva za delo, družino in socialne zadeve pokojninska reforma, ki naj bi bila na vladi sprejeta v prvi polovici leta, v parlamentu pa do konca leta. Pokojninska reforma je ena od naših obljub Evropski komisiji v načrtu za okrevanje in odpornost, vlada pa naj bi izhodišča za pogajanja sprejela že v začetku januarja. Delodajalce je najbolj razburil predlog, naj se izenači prispevna stopnja za pokojninsko zavarovanje. Zdaj v pokojninsko blagajno na bruto plačo delodajalec plača 8,85 odstotka, delavec pa od bruto plače 15,5 odstotka. Več o izhodiščih si lahko preberete tukaj

Minister Mesec si želi, da bi že januarja znova vzpostavili socialni dialog v Ekonomsko-socialnem svetu, če ga ne bo, bodo pogajanja o pokojniski reformi potekala znotraj vzpostavljene pogajalske skupine. 

Druga prioriteta ministrstva v prihodnjem letu pa bo ureditev osebne asistence. Minister Luka Mesec je dejal, da si želi, da bi sistem osebne asistence in sistem dolgotrajne oskrbe delovala z roko v roki. Kot ga je bilo razumeti, bi bila po novem osebna asistenca namenjena predvsem invalidom kot pomoč pri vključitvi v družbo, drugim pa naj bi nudili ustrezen nabor storitev iz dolgotrajne oskrbe.

Povedal je še, da bo držal obljubo in bodo popravili zakon o evidencah delovnega časa, zdaj na posebnem elektronskem naslovu zbirajo pripombe in mnenja ter jih kategorizirajo. Ja pa Mesec ob tem omenil, da so mu v sindkatu gostinstva in turizma povedali, da so prav evidence delovnega časa velika težava, če ni evidenc namreč ni poštenega plačila nadur, nedeljskega dela in podobno. 

Na vprašanje, ali bo tudi prihodnje leto izplačan zimski dodatek, ki so ga upokojenci prejeli danes, je Mesec dejal, da tega ne more napovedati. Letos je bil zimski dodatek izplačan v višini 40 odstotkov letnega dodatka, ki je bil izplačan poleti. 

Mesec med pregledom opravljenega v letošnjem letu izpostavil, da imamo pri nas najmanjši delež ljudi, samo dva odstotka, ki morajo zaradi revščine preskočiti kakšen obrok, v Nemčiji jih je pet odstotkov. Pri tem dosežku je po njegovem mmenju bistveno povišanje minimalne plače od 2014 do danes, povečanje socialnih transferjev, sistem malic in kosil v šolah, s pomočjo Karitas in Rdečega križa pa je država razdelila skoraj tri milijone kilogramov prehrambenih izdelkov. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 32
  • h4ck3r 09:17 21.december 2023.

    Še malo nat**** za zadnje dni tega leta...naj se tradicija ne zaključi...

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:51 21.december 2023.

    Pričakujem nove volitve,da jih grem poslat v 3pm

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:14 21.december 2023.

    Minimalna plača se viša, vsi ostali na mestu cepetamo. Bi rekla, da tukaj nekaj ni ok. Pa kje so prekarni delavci, za njih itak nikomur ni mar.