Slovenija
59 ogledov

V ozadju spora je koncesija

V Javni razsvetljavi pravijo, da so Datacenter prosili, naj o ultimatu obvesti s Žurnal24 main
Optično omrežje. Zaradi priklopa Javna razsvetljava podala kazensko prijavo.
Spor na sodišču

Denar. O dolgu bo presojalo ljubljansko okrožno sodišče. V JR pravijo, da ne gre za spor, ampak za izterjavo dolga, Bojan Merc pa meni, da je prehitevanje sodnih mlinov z rezanjem aktivnih optičnih kablov nedopustno.

Da so odjemalci ostali brez povezave, je posledica neplačevanja Datacentra Javni razsvetljavi za uporabo njene lastnine – optičnega omrežja,” so vzrok za odklop dela optičnega omrežja pojasnili v Javni razsvetljavi (JR).

Moten dostop do spleta so zato imeli uporabniki Amisa, T-2 in Skylina, Banka Volksbank, Univerza v Ljubljani, ministrstvo za šolstvo ter davčna uprava. Moteno je bilo delovanje urbane in brezgotovinsko plačevanje v Mercatorjevih poslovalnicah.

V JR so dodali, da so Datacenter o odklopu obvestili decembra lani, potem ko jim 18 mesecev ni plačal uporabe optičnega omrežja, dolg pa je tako narasel na več kot pol milijona evrov. Kot rok plačila so določili konec februarja, 1. marca pa so jih obvestili, da bo sledil odklop, če dolga ne poravnajo v osmih dneh.

Družba Javna razsvetljava je mimo družbe Datacenter poskrbela za povezavo vseh uporabnikov, ki so ostali brez te in so se obrnili na našo družbo.
Javna 
razsvetljava

Naj pripomnimo, da je bila naša strpnost izjemno velika, saj tako dolgega neplačevanja denimo od elektropodjetij, Telekoma in Mobitela, ki prav tako ponujajo svoje omrežje v uporabo tretjim osebam, nihče ne bi mogel pričakovati,” so pojasnili v JR. Ta je po odprodaji deleža Mestne občine Ljubljana (MOL) v skoraj 95-odstotni lasti podjetja Enlux.

Zaplet zaradi koncesije
Bojan Merc, direktor Datacentra, je povedal, da je spor nastal septembra 2008, ko je MOL JR odvzela koncesijo. Maja lani so spor začasno rešili in sklenili dogovor z dobropisom v višini dobrih sto tisoč evrov. Po medsebojnem dogovoru od takrat do decembra od JR niso dobili nobenega računa, je še dejal in dodal: “Dogovorili smo se, da se bomo pogovorili o plačilu in pogojih dela za naprej, ko se bodo z MOL uskladili glede vračila koncesije.”

Decembra lani je MOL JR vrnila koncesijo, takrat pa so iz JR Datacentru “postavili nemogoč pogoj takojšnje poravnave plačila za nazaj, pri čemer pa nas zdaj terjajo tudi za strošek dobropisa”, je pojasnil Merc.

Po četrtkovem odklopu Datacentrovih odjemalcev iz optičnega omrežja JR je Datacenter svoje uporabnike priključil nazaj. V JR pravijo, da so to storili samovoljno, zato so že vložili kazensko prijavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.