Priprava. "Najpogosteje uporabljene tehnike pri pripravi presne hrane so sekljanje, mešanje z visokoobratnimi mešalniki, uporaba sokovnikov za hladno sočenje, toplotna obdelava pod temperaturo 48 stopinj Celzija (z dehidratorjem ali sušilnikom sadja in zelenjave) in fermentiranje sestavin," našteje poznavalka presne veganske prehrane Barbara Radojlovič, znana tudi pod imenom Barbarella.
Barbara Radojlovič - Barbarella Green ChefPri presni prehrani se uskladijo misli, življenjska energija se bistveno poveča, teža se ustali in ni več prostora za bolezni.
Pravi, da je treba skrbno paziti, da so vse sestavine čim bolj organskega izvora in da se pri pripravi ne preseže temperatura 48 stopinj Celzija. Le tako namreč v jedeh ostanejo vsi encimi in preostala življenjsko pomembna hranila.
Nož naj bo keramični
Za začetek je osnova oster nož. "Priporočam keramičnega, saj ima zelo dolgo življenjsko dobo, je izdelan iz materialov, ki so zdravju prijazni, in na hrani ne pušča kovinskih ionov," razloži Barbarella. Potrebujete še multipraktik ali sekljalnik, pri naprednejši pripravi pa so zelo dobrodošli močan mešalnik, dehidrator, s katerim lahko pripravite okusne recepte in teksture, podobne kuhanim jedem. "Za popestritev priporočam spiralni rezalnik, s katerim se lahko ustvarijo rezanci, japonski rezalnik mandolina in različne lupilce za dekoriranje zelenjave," pove.
Beljakovinski dodatki
"Presno prehrano zagovarjam za preventivo in zdravljenje bolezni, toda v obdobju rasti, razvoja in nosečnosti ter pri zaviranju staranja so v veliko večji meri, kot jih ponuja presna hrana, potrebne beljakovine in maščobe," presno prehranjevanje komentira strokovnjakinja za prehrano dr. Petra Zaletel in nadaljuje: "Tistim, ki se dolgotrajno prehranjujejo s presno hrano, bi svetovala predvsem beljakovinske dodatke (razen med boleznijo), saj se da z različnimi oreščki raven maščob vzdrževati le nekaj časa. Z leti tudi to postane premalo."
Mini intervju z Vicky Ewbank, ustanoviteljico kozmetične znamke Live Native iz Velike Britanije
Energetsko bogata
1. Vaši začetki?
Pri 19 letih sem postala vegetarijanka, nato veganka, zadnjih osem let pa sem presnojedka. Ker mi ni vseeno, kaj dajem na kožo, sem se odločila, da začnem proizvodnjo lastne, presne kozmetike.
2. Kako se je na spremembo odzvalo telo?
Prve tedne se je precej čistilo, imela sem mozolje, sčasoma pa so se stvari uredile. Zdaj imam dosti več energije in počutim se zelo zdravo.
3. Kakšne so posebnosti presne kozmetike?
Predvsem to, da je to “živa” kozmetika, saj je iz organskih sestavin – osnovi sta kokosovo olje in karitejevo maslo, potem pa dodajamo sveže stisnjeno alojo ali cvetove vrtnic. Je brez barvil, dišav, obdelana je pri nizkih temperaturah in polnjena ročno, kar ji da dodatno energetsko vrednost. Primerna je tako za nosečnice kot za ljudi z alergijami.
4. V Slovenijo je vaša kozmetika prišla pred kratkim. Kje jo najdemo?
Naš zastopnik je Planet Bio, torej na njegovih spletnih straneh, imajo pa jo tudi v salonu AlexHairBodyline in salonu Mojca v Ljubljani ter v studiu Sonce v Kranju.