Slovenija
1490 ogledov

Ustavna obtožba: "Vlada nima več večine"

Marjan Šarec Profimedia
Del opozicije že vložil zahtevo za izredno sejo o predlogu ustavne obtožbe Janeza Janše.

Potem ko so danes z 42 glasovi za in 42 proti zavrnili dnevni red redne seje DZ, na kateri bi morali poleg številnih zakonov obravnavati tudi predlog ustavne obtožbe predsednika vlade Janeza Janše, so poslanci LMŠ, SD, Levice in SAB že zahtevali sklic izredne seje s to točko. Po njihovem mnenju se kaže, da koalicija v DZ nima večine.

Današnje glasovanje o dnevnem redu je po oceni predsednika LMŠ Marjana Šarca pokazalo, da ta vlada nima več večine. "Ta vlada, ta vladna koalicija skupaj z izgubljenimi sinovi dela slovenskega parlamenta dela vse, da bi ostala na oblasti, ne pa tako, kot je normalno v normalnih demokracijah, da se gre na volitve, da ljudstvo presodi, komu bo dalo glas in kdo naj vodi državo vnaprej," je dejal.

Opozicija je po njegovih navedbah enotno glasovala proti temu, da bi na seji potrjevali zakone, ki so na odborih dobili podporo zaradi tega, ker so bile poslanski skupini nepovezanih poslancev "kratene pravice do glasovanja". Iz tega razloga bi bili po njegovih besedah tudi zakoni, o katerih bi odločali na seji, nelegitimni.

Državni zbor | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija

Šarec je dodal, da so danes že vložili zahtevo za izredno sejo, na kateri bi glasovali o ustavni obtožbi predsednika vlade. "Glasovanje bo priložnost, da se vse poslanke in poslanci pri sebi odločijo, ali podpirajo ta dejanja, ki smo jim danes priča, ali imajo toliko poguma in toliko zavesti do države, da so sposobni iti na volitve," je še dejal.

Sluga: Razmerja ne ustrezajo

Podobno je tudi vodja poslanske skupine NeP Janja Sluga v izjavi po glasovanju pojasnila dogovor opozicije, da predloga za dnevni red seje ne bodo podprli zaradi po njihovem mnenju še vedno neizpolnjenih razmerij v delovnih telesih med manjšinsko koalicijo in opozicijo. Po njenih besedah je bila večina zakonov, ki so bili na dnevnem redu seje, izglasovana v delovnih telesih, v katerih razmerja ne ustrezajo razmerjem med koalicijo in opozicijo. Večina zakonov je tudi škodljivih za državljane in je "zgolj v korist manjših, privilegiranih družbenih skupin", še meni Sluga.

Janja Sluga | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Tako po njenih besedah pričakujejo, da se bo koalicija zdaj pripravljena pogovarjati tudi o tem, da bodo razmerja v delovnih telesih ustrezno zastopana.

Nov izrez delovnih teles

Kolegij predsednika DZ je sicer prav danes potrdil nov razrez v delovnih telesih, ki poslancem NeP dodeljuje 12 mest v delovnih telesih. Predlog so poleg koalicije podprli tudi v LMŠ in NeP, a Sluga opozarja, da razrez v delovnih telesih še vedno ne ustreza razmerjem med koalicijo in opozicijo.

To je kot razlog za zavrnitev dnevnega reda seje navedel tudi vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec. V opoziciji so po njegovih besedah večkrat poudarili, da se s takimi manevri, ki so po njegovih besedah nedemokratični, ne strinjajo. Zato so predlagali, da danes taktično glasujejo proti dnevnemu redu seje DZ.

Vatovec: To je eden od načinov obstrukcije

"To je eden od načinov obstrukcije, ki se bo nadaljevala, dokler se ne bodo razmerja v DZ uredila," je napovedal Vatovec. Današnji dogodek pa je po njegovih ocenah tudi še en dokaz več, da ta koalicija ni več sposobna delovati in "bi bilo najbolje, da vlada odstopi in gremo na predčasne volitve".

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper meni, da se je danes ponovno izkazalo, da koalicija v DZ nima večine in ne more izglasovati niti dnevnega reda seje. Na dnevnem redu seje je bilo po njenih besedah namreč tudi kar nekaj točk, ki so bile v postopku na delovnih telesih DZ v času, ko razmerje med koalicijo in opozicijo ni bilo tako, kot bi po njihovem mnenju moralo biti, in štirje poslanci NeP niso imeli pravice sodelovanja v delovnih telesih. "Na vsakem koraku se kaže, da imamo viseč parlament, ki težko dela in težko potrjuje vladne zakone. Prepričani smo, da bi bilo treba razpisati predčasne volitve," je dejala Kociprova.

Prav tako kot je opozicija to storila za obravnavo predloga ustavne obtožbe, Kociprova pričakuje, da bo tudi koalicija sklicala izredno sejo.

Janša glasovanje označil za absurd

Premier Janez Janša in vodja poslancev SDS Danijel Krivec sta glasovanje označila za absurd.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Ender3 16:35 17.maj 2021.

    To vse bolj postaja dejstvo, predsedovalo se bo EU s šibko, interesno in nekredibilno vlado.

  • 5aa93f84874a2d1c45173779b302eaec9123c75c 16:31 17.maj 2021.

    YOUTUBE : "Marjan Šarec in cipresa". Ne maram butlov!!!🤤. Norček na m3!!!🤡

  • Avatar crusader666
    crusader666 15:22 17.maj 2021.

    To lahko izjav samo slowenische pacient twito, bednik, da ni večjega in ta nas bo predstavljal med predsedovanjem, sramota, da ni večje!!