Slovenija
6724 ogledov

Uspeh v Alžiru, jutri sledi podpis pogodbe

radiator, ogrevanje, zemeljski plin Profimedia
Alžirski plin bo celo cenejši od ruskega.

Po poročanju Financ bo šef Geoplina Matija Bitenc jutri v Alžiru podpisal pogodbo o dobavi alžirskega plina, ki bo odpravila del težav zaradi nedobav Gazproma.

Ta je že nekaj časa precej nižja od pričakovane, pozimi naj bi se še dodatno znižala. Zato so se v Geoplinu obrnili na alžirske dobavitelje, državno podjetje Sonatrach, in dosegli dogovor. Plin naj bi k nam prihajal prek Italije.

Po informacijah Financ v Geoplinu trenutno urejajo formalnosti za podpis triletne pogodbe z možnostjo podaljšanja in povečevanja količin. Šlo naj bi za 300 milijonov kubičnih metrov plina, kar je približno tretjina plina, kar smo ga porabili lani. Glede na to, da se je poraba plina v Sloveniji medtem v luči energetske krize še dodatno zmanjšala, je ta delež v končni porabi najbrž realno že precej višji. 

Prav tako so odveč skrbi, da bo alžirski plin dražji od ruskega - po poročanju Financ naj bi bila cena celo nižja za 15 odstotkov. Alžirski plin bi tako lahko v Slovenijo dobili že 1. januarja 2023. 

dezurni@styria-media.si

Ruski plin Slovenija Plin iz Alžirije: To je povedal premier
Komentarjev 10
  • rd2dmk2 08:56 15.november 2022.

    a veste basen o vrabčku, lisici in kravjeku ? no lepo bi bilo da jo preberete. sam za poduk mnogim, ki niso sposbni tolmačenja pisanje besede pa tole : ni vsak sovražnik, ki te v drek spravi in ni vsak ...prikaži več prijatelj, ki te iz dreka potegne. glede plina pa, ko bo cena res 15% cenej za mene osebno, potem pa bom juhu. do takrat pa. pulover gor in v hosto po poleno.

  • jakec1575 06:28 15.november 2022.

    Jansa ga je vzel, golob vrnil. Kar dobro za nas. Hrvati nas ne morejo vec izsiljevat s terminalom za schengen.

  • Kmodri 00:12 15.november 2022.

    Bomo videli kakšna bo cena za končne odjemalce!