Slovenija
14 ogledov

Upad zanimanj za naravna zdravilišča

Termalno zdravilišče je zdaj z delnicami družbe Delikatesa na razpolago tako dom Žurnal24 main
Obisk slovenskih naravnih zdravilišč upada. Manj je slovenskih in italijanskih gostov, število Rusov pa strmo narašča.

Obisk naravnih zdravilišč je v prvih petih mesecih letošnjega leta v primerjavi z lanskim upadel. Bistveno manj je domačih in italijanskih gostov.

Prazniki privabili Avstrijce in Nemce

Število tujih gostov je maja močno naraslo, in sicer je bilo prihodov več za 20,9 odstotka, nočitev pa za 23 odstotkov. V večji meri je to posledica velikega porasta avstrijskih in nemških gostov, ki so se za dopustovanje odločili zaradi cerkvenih praznikov, ki so bili letos maja, lani pa junija.

Rusi "odkrili" Slovenijo

Najboljše rezultate sicer naravna zdravilišča dosegajo z ruskimi gosti. Po lanski rekordni sezoni se trend naraščanja njihovih gostov nadaljuje. Letos je bilo za 29 odstotkov več prihodov in za kar 46 odstotkov več turistov.

Upad domačih gostov

Letos so zdravilišča zabeležila manj slovenskih gostov. Prihodov je bilo manj za pet odstotkov, nočitev pa za 6,5 odstotka.

Več tujcev zaradi kampanj

Po podatkih Skupnosti naravnih zdravilišč v Sloveniji so za porast tujih gostov krive promocijske kampanje, ki so jih lansirali v zadnjem letu. Zato je, opozarjajo, še toliko bolj skrb vzbujajoča napoved vlade, da bo promocijska sredstva v slovenskem turizmu znižala za 53 odstotkov. "Ob pričakovanem padcu domačega turističnega povpraševanja se bo zaradi polovičnega zmanjšanja prisotnosti na tujih sejemskih nastopih, že tako zelo omejenih oglaševalskih kampanjah in drugih akcijah pospeševanja prodaje in njihovim občutnim zmanjševanjem v prihodnje prepoznavnost Slovenije in z njo slovenskega turističnega potenciala še bistveno zmanjšala, kar bo posledično v prihodnjih letih pomenilo padec tudi pri tujih gostih," poudarjajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.