Slovenija
24 ogledov

Ulice Ljubljane pod vodo

Gradaščica, Glinščica in Mali graben so poplavili Vič, Vrhovce, Kozarje, Kosovo Žurnal24 main
Poplave. Pod vodo je bilo 1.200 objektov, brez elektrike je ostalo okoli 2.500 odjemalcev.

Alarm se je v blokih na Viški cesti oglasil v petek ponoči. “Fantje so se zorganizirali in iz garaže odpeljali avtomobile,” je povedal Zoran Malić, stanovalec neprofitnih stanovanj Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana (MOL). Nekaj avtomobilov pa je ostalo ujetih. “Vode je ogromno,” je dodal, potem ko je pokazal do pritličja zalite kleti.

Na Viču so stanovalci ostali brez elektrike in telefonskih povezav. Nekateri so ostali ujeti v domovih, drugi niso mogli do njih. Gasilci so na Cesti Dolomitskega odreda rešili med vrata ujetega 25-letnika, neposlušne voznike, ki so kljub zaporam zapeljali na zalite ceste, so reševali iz poplavljenih avtomobilov, na Tbilisijski ulici pa so iz avtobusa reševali potnike.

Že v soboto je poplavilo viško policijsko postajo, kmalu po poldnevu je bil poplavljen center KPL, kjer so polnili protipoplavne vreče, okoli 15. ure pa so zaprli Spar. Gasilci so vodo črpali tudi na biotehniški fakulteti, na gradbeni fakulteti pa so reševali arhiv. Iz Žitove pekarne na Tržaški cesti in iz nekaterih zasebnih cistern je iztekla nafta. Župan MOL Zoran Janković je povedal, da so se izlili pesticidi.

poplave | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Poplavilo po odhodu gasilcev
Čeprav je bilo včeraj v Ljubljani na terenu med dva tisoč in tri tisoč gasilcev, so se nekateri nanje jezili. “Dokler so bili gasilci tukaj, je bil poplavljen samo parket. Rekli so, da bodo ostali vso noč. V soboto okoli 23. ure so dobili ukaz, da morajo iti,” je razlagal Timotej Verbovšek. Njegovi družini je v uri po odhodu gasilcev voda poplavila kuhinjo in dnevno sobo nove hiše. Janković je na kritike odvrnil, da hiš tam ni bilo mogoče več varovati, in gasilce so tako preusmerili, tudi na črpanje nevarnih snovi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.