Slovenija
24 ogledov

Ukinjali, a jih je še vedno več kot 200

Slovenija 21.03.2013 prva seja vlade Alenke Bratusek, vlada, ministri; foto:Sasa Saša Despot
Delovanje javne uprave. Največ delovnih teles ustanovljenih na podlagi zakona in s sklepom vlade.

Javnim uslužbencem na ministrstvih je uspelo racionalizirati število svetov, komisij, delovnih skupin in podobnega z 274 na 212. Seznam, ki še vedno kroži po spletu, je tako že zastarel in prikazuje stanje do druge polovice maja lani.

Na predlog ministrstev in vladnih služb so bila ukinjena vsa delovna telesa, ki niso bila več potrebna, preostala pa nadaljujejo delo, so pojasnili v Uradu vlade Republike Slovenije za komuniciranje (Ukom). Dodali so, da so ta delovna telesa ustanovljena za predhodno in dokončno obravnavo gradiv ter za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in izpolnitev nalog, za katere je pristojnih več ministrstev. Ustanovitev nekaterih zahtevajo tudi posamezni zakoni, podzakonski akti ter kolektivne in mednarodne pogodbe. Med 212 delovnimi telesi jih je največ ustanovljenih na podlagi zakona (77), sledijo ustanovljene s sklepom vlade (39). K delovnim telesom se štejejo tudi pogajalske skupine in na primer komisija za razlago kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti.

Udeležbe ne plačajo

Ocene, koliko sredstev je namenjenih za delo delovnih teles vlade, v Ukomu nimajo: "Ob tem pa je treba omeniti, da predsedniki in člani delovnih teles vlade, ki so v delovnem razmerju v državnih organih, ministrstvih in vladnih službah, niso upravičeni do sejnin." Tudi za druge javne uslužbence, so izpostavili, je sodelovanje v delovnih telesih "le oblika dela" v sklopu rednih delovnih obveznosti. Pred časom smo pisali, da nekateri člani prejemajo sejnine ali plačilo referatov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.