Slovenija
17 ogledov

TVM dolguje lanskega

V največjih težavah so očitno gradbena podjetja. Medtem ko v mariborskem CPM in Žurnal24 main
V CPM in Stavbarju ga (še) ne niso izplačali, na Celjskem in Koroškem največ težav pri obrtnikih.
Zakonska obveza
Kljub nelikvidnosti. Delodajalec je delavcu dolžan izplačati regres tudi, če je podjetje nelikvidno. A če ga ne, ga nihče razen sodišča v to ne more prisiliti. Inšpektorat za delo lahko delodajalca zgolj kaznuje z globo od 750 do dva tisoč evrov. Če regres ni izplačan do zakonsko določenega roka, se delavec lahko odloči za tožbo. “Tovrstne tožbe so večinoma uspešne in o njih hitro odločimo,” pove predsednik Delovnega sodišča v Mariboru Stanko Omerzu.

“V petek so zaposleni v podjetju Stavbar Gradnje dobili del septembrskih plač, regresa pa še ne,” pojasni Breda Črnčec, sekretarka v Območni organizaciji (OO) ZSSS Podravja in Koroške. Po njenih besedah regresa prav tako še niso prejeli v podjetju Stavbar IGM in Cestnem podjetju Maribor (CPM). Prvega novembra se je namreč iztekel zakonsko predpisani rok, do katerega bi morala vsa, tudi insolventna podjetja, zaposlenim izplačati regres.

Nekateri se požvižgajo
“V CPM je direktor šele po opozorilu inšpektorja za delo delavcem povedal, da regresa ne bo,” pravi Milan Mesarič iz KNSS Neodvisnost mariborske regije.

Ali so izplačali vsaj del regresa, ki so ga delavcem obljubili že septembra, nam iz Konstruktorja niso odgovorili. “Nekatere delavke v Maksini KT še niso prejele niti septembrskih plač. Del regresa jim je delodajalec izplačal v bonih, dela v gotovini pa še ne. Na lanski in letošnji regres tudi še čakajo v Lipu Poljčane,” opozarja Alenka Rožman iz OO ZSSS Podravja in Koroške. Prav tako regres svojim delavcem dolgujejo v podjetju Karoserije, medtem ko naj bi v TVM, kot pravi Branko Medik, sekretar podravskega sindikata Skei, preostanek lanskega izplačali ta teden, letošnji regres pa v kratkem.

100 tožb so prejeli letos na mariborskem delovnem sodišču zaradi neizplačanega regresa in drugih denarnih prejemkov.

Kršitev manj kot lani
Na Celjskem je, kot ugotavljajo sindikalisti, največ težav pri obrtnikih. “Ker veliko delavcev, ki delajo v zasebnem sektorju, ni naših članov, se na nas niti ne obračajo,” pove Forto Turk iz OO ZSSS celjske regije.

Regresa še niso prejeli v podjetju Sadeko v Rimskih Toplicah ter v Indeju Vransko. “Kršitev v kmetijski in živilskopredelovalni industriji letos praktično nismo zaznali. Večina je regres izplačala v gotovini, medtem ko je bilo lani več izplačil v bonih,” pove sindikalist Srečko Čater.

Zagotovo regresa še ni izplačalo podjetje Tom iz Slovenj Gradca,” nam pove Lojze Raško iz koroške OO ZSSS. Kot pravi Branko Amon iz velenjskega Skeia, ga je tu in tam kdo izplačal tudi kak cent manj, kot je zakonska obveza. “A bodo delodajalci razliko dodali pri božičnici,” je prepričan Amon. Zneski se sicer gibajo od 734 do dobrih tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.