Slovenija
24 ogledov

Tudi policisti lahko umaknejo soglasje

Jutri in v sredo bo promet na Gorenjskem nekoliko oviran. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Sindikat policistov Slovenije poziva vse policiste, ki lahko, naj umaknejo soglasja za delo popoldne, ponoči, ob vikendih in dela prostih dnevih.

Če se na poziv javite in ste nepričakovano klicani v službo, niste pa psihofizično sposobni opravljanja policijski nalog (niste spočiti, ker niste spali, ste uživali alkoholne pijače, nimate varstva za otroka ipd.), pa vas naj ne bo strah ter ne škodite samemu sebi in tistemu, ki vas je klical, to tudi zaupajte. V takem stanju namreč službe ne smete opravljati.
Del stavkovnega navodila SP

Na stavko delavcev javnega sektorja se pripravljajo tudi policisti. V navodilih za izvajanje stavke Sindikata policistov Slovenije (SPS) je med drugim poziv policistom, naj umaknejo soglasja za delo popoldne, ponoči, ob vikendih in dela prostih dnevih. To lahko storijo tisti policisti, ki imajo otroke, mlajše od treh let.

"Po naših podatkih se policisti množično odločajo za umik teh soglasij. Za ilustracijo naj povem, da se je na eni izmed slovenskih policijskih uprav - na kateri za zdaj ne bi povedal - za umik soglasja odločilo 60 policistov, kar predstavlja tretjino vseh. Delo uprave bo tako močno otežkočeno," pove Zoran Petrovič iz omenjenega sindikata.

Umaknjena soglasja bodo v veljavo stopila tretji dan stavke. Če do takrat ne bo doseženega sporazuma, bodo pritiske še zaostrovali: „Ja, pripravljamo tudi ukrepe, ki se jih bomo poslužili ob potrebi po zaostrovanju. Kateri so, še ne bi povedal, predstavili jih bomo pravočasno,“ pravi Petrovič in doda, da imajo v rokavu tudi protiukrepe, če bi kdorkoli na kakršenkoli način skušal omejevati pravico do stavke.

Če jih boste klicali, bodo prišli
Stavkali bodo na svojih delovnih mestih. "V času stavke opravljate predvsem naloge, ki so posledica klicev občanov in temu ustreznih napotitev. Ne izvajajte aktivnosti, ki jih v času stavke niste dolžni izvajati (npr. planirane akcije – radarji, poostreni nadzori …)," se glasi še eno izmed navodil SPS.

Policisti morajo v času stavke obravnavati vse nujne postopke, še naprej pa velja poziv, naj le opozarjajo in opominjajo, kadar to dopušča zakon: "Če je le mogoče oziroma če dopušča zakon, se ne spuščajte v nepotrebne postopke, razen kadar je to nujno potrebno zaradi varovanja življenja, premoženja ali varnosti."

V SPS navajajo, da imajo pripravljenih še vrsto ukrepov, ki jih bodo uporabili v primeru zaostrovanja stavke.

Pasivnost na izobraževanjih
Sindikat še poziva, naj se usposabljanja ali seminarjev, ki bi se odvili v času stavke, sicer udeležeijo, "vendar bodite pri tem pasivni. Fizično bodite tam, vendar izkoristite čas za razmišljanje o položaju policistov in krivicah, ki se nam godijo."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.