S pomočjo švicarske donacije so ga zastavili celoviteje, cilj pa je, da bi postal delujoča enota znotraj zapora, na njem pridelano hrano pa bi uporabljali tudi v zaporniški kuhinji. Gre za skupni projekt Zavoda Voluntariat, Ekologov brez meja in Zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana.
Kot je za STA pojasnil Urban Presker iz Zavoda Voluntariat, so na prostoru zapuščenih vrtov na Povšetovi avgusta lani izvedli prvo prostovoljsko akcijo. Prostovoljci so skupaj z zaporniki urejali zapuščeno zelenico pred zaporom. V delo vključeni varovanci zapora pa so bili po Preskerjevih besedah tako navdušeni, da so na vrtu delali do konca vrtnarske sezone.
Letos so spet začeli z deli. Ker so idejo za projekt prijavili na razpis in pridobili švicarsko donacijo, so lahko projekt zastavili širše, bolj strateško in celoviteje. Tako nameravajo v 15 mesecih vrt na Povšetovi celovito urediti in v tem času tudi izobraževati varovance zapora in zaposlene.
Vsak drugi dan štirje
Presker je povedal, da gre za pretežno zelenjavni vrt, na eni od gredic gojijo začimbe, v jeseni pa nameravajo posaditi tudi nekaj sadnega drevja. Na vrtu vsak oziroma vsak drugi dan delajo štirje zaporniki, od začetka projekta v letošnjem letu pa jih je bilo skupaj vključenih 15, a so nekateri že prestali kazen in odšli domov.
Sodelujoči partnerji v projektu danes dopoldne, med 7.30 in 11. uro, na vrtu na Povšetovi pripravljajo delovno akcijo, ko bodo skupaj vrtnarili prostovoljci in varovanci zavoda. Zatem bodo projekt predstavili javnosti, sledil pa bo piknik z druženjem.
Kot so zapisali v sporočilu za javnost, projekt ponuja priložnost za druženje prostovoljcev in varovancev zavoda ter s tem lažjo resocializacijo in reintegracijo varovancev zavoda v družbo po odsluženi zaporni kazni, razvija model dobre prakse in promovira hortikulturno terapijo v ustanovah zaprtega tipa v Sloveniji kot orodja za krepitev kompetenc in izobraževanja varovancev.