Slovenija
12 ogledov

Trideset evrov na mesec

Ani Kralj bo zdaj na mesec ostalo okoli 150 evrov. Ker bo hči za očetovo varstvo Žurnal24 main
Socialna pomoč. Čeprav se ves družinski dohodek porabi za poplačilo doma, to ni dovolj za prejemanje denarne socialne pomoči.

Ana Kralj iz Litije je pri 55 letih izgubila delo kuharice zaradi stečaja podjetja.
Do marca je prejemala nadomestilo plače, nato je zaprosila za denarno socialno pomoč. Živeti bi morala od moževe pokojnine, vendar ji od nje ostane bore malo, med 20 in 40 evri na mesec. Večino preostalega porabi za plačilo oskrbe za moža v Domu starejših občanov Tisje pri Litiji; zanj zaradi večkratne kapi namreč ne more skrbeti doma.

“Po zakonu bi me moral preživljati mož, nikogar pa ni zanimalo, da porabim vso pokojnino za plačilo doma,” zgroženo pojasnjuje Ana Kralj. Prihodnje leto se bo upokojila, ker ima tudi sama zdravstvene težave, službe ne more najti. Do zdaj sta s hčerko, ki je zaposlena, preživeli z njeno, minimalno plačo.

Izguba nepremičnin
Plomba. Na nepremičnino upravičenca, ki mu občina plačuje del stroškov doma, lahko ta vpiše zaznamek oziroma plombo in v zapuščinskem postopku zahteva vračilo sredstev. Podobno lahko vrnitev izplačanih denarnih socialnih pomoči po smrti prejemnika zahteva tudi država. “Izplačevalci socialnih transferjev (DSP ali doplačil v domovih) imajo vedno pravico, da se po smrti prejemnika poplačajo iz zapuščine prejemnika,” pravijo na MDDSZ.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) so povedali, da primer poznajo, a ga ne smejo komentirati. Pojasnili so, da je dodelitev denarne socialne pomoči odvisna od minimalnih dohodkov družine. Zakon o socialnem varstvu določa tudi odhodke družine, ki se lahko odštejejo od dohodka, vendar mednje plačilo institucionalnega varstva ne spada.

Uporabniki so storitev varstva dolžni plačati. “Vendar lahko na zahtevo upravičenca do storitve center za socialno delo (CSD), ki je pristojen za upravičenca, odloči o delni ali celotni oprostitvi plačila storitev,” dodajajo. Del stoškov za to varstvo nato plača občina, v tem primeru Občina Litija, vendar vpiše zaznamek o takem plačevanju na nepremičninah tistega, ki se mu varstvo plačuje.

Odločba je pripravljena
Socialna delavka Nataša Vrhovec s CSD Litija je pojasnila, da je odločba, s katero bo občina doplačevala del stroškov varstva za gospoda, že pripravljena. Od skupnih stroškov za dom bo hči plačevala 250 evrov, 117 evrov pa občina. Kot je pojasnila Vrhovčeva, mož nima v lasti nepremičnin in plombe na premoženju družine ne bo. Priznava, da bi v nasprotnem primeru to lahko pomenilo izgubo nepremičnine, saj jo po smrti občina proda in poplača svoje terjatve, vsoto doplačila varstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.