Slovenija
49 ogledov

Tovšakova ovadena

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Neuradno: Ovadena sta Hilda Tovšak in Branka Garbrijel. Čater: Polovili bodo majhne ribe, velike pa plavajo naprej.

Na tožilstvo so podali dve novi ovadbi zoper dve odgovorni osebi v Vegradu, in sicer zaradi suma poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja. Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah sta ovadeni Hilda Tovšak in Branka Gabrijel.

Uradno imajo za zdaj na celjskem tožilstvu deset ovadb. Poleg omenjenih naj bi bili med ovadenimi Franc Ačko, nekdanji direktor enote Alu in PVC, Dragan Stojakovič, direktor Vegrad Vemonta, Matej Košič, direktor Vegrada Projektivni biro, Elizabeta Grašič in Viktorija Kričej, nekdanja direktorica invalidskega podjetja.

Policija tudi  o odtujenih žigih
"Kazenska ovadba je bila podana v zvezi odmevnih sumov nepravilnosti v poslovnem sistemu Vegrad iz Velenja, ki se nanašajo na nezakonita zadrževanja in razpolaganja s prostovoljnimi prispevki sodelavcev za družini dveh preminulih delavcev,"
so zapisali v sporočilu za javnost celjske policijske uprave.

“Ta trenutek obravnavamo 45 sumov kaznivih dejanj, povezanih z nepravilnostmi v poslovnem sistemu Vegrad,” pove Milena Trbulin, tiskovna predstavnica Policijske uprave Celje. Razloži, da se nanašajo na različna področja, od delovnopravne do prevzemne, davčne in stečajne zakonodaje, preiskujejo pa tudi dejanja, povezana z zlorabo pooblastil pri gospodarskem poslovanju. “Obravnavamo tudi sum odtujitve žigov in poslovne dokumentacije,” doda.

Čater: Velike ribe plavajo naprej
Vegradov sindikalist Srečko Čater vse skupaj sprejema z mešanimi občutki. "Odgovarjale bodo tiste osebe, ki so bile dovolj naivne, da so verjele odredbi delodajalca, administrativne delavke, ki so to tehnično sprovedle, ne bodo pa odgovarjali odgovorni, ki so bili za to zainteresirani," je dejal v odzivu na novico o dveh ovadbah v primeru Vegrad in povedal, da je zato tudi malo žalosten. "Majhne ribe bodo zdaj polovili, velike pa plavajo naprej."

Preberi še:
– "Obsojeni da bodo? Kje pa!"
– Komentar Andreje Basle: Organi pregona iz kamene dobe

Predmet ovadbe so prostovoljni prispevki, ki so jih zbirali delavci na posebnem računu tako imenovane "blagajne za vzajemno pomoč". Delavcem so zneske v višini najmanj deset evrov odtegnili od plač. Ovadeni odgovorni osebi sta osumljeni, da sta sredstva iz računa nezakonito in brez pravne podlage uporabili za poslovanje poslovnega sistema, oziroma za gospodarsko dejavnost, čeprav sredstva niso bila zbrana v ta namen.

Kazenska ovadba se nanaša na dva primera: v prvem naj bi ovadeni osebi neupravičeno zadržali in uporabili prostovoljne prispevke v višini 21.592 evrov, v drugem pa za 11.214 evrov, namenjenih družinam pokojnih Vegradovih delavcev v Bosni in Hercegovini. Družina prvega delavca, ki je umrl na gradbišču, sredstev do začetka stečajnega postopka ni prejela, družini drugega delavca, ki je umrl v prometni nesreči, pa so sredstva izplačali avgusta letos, čeprav so bila zbrana že lani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.