Slovenija
2947 ogledov

Tonin: Dobili smo že tri vabila za oblikovanje vlade

Matej Tonin Saša Despot zaprta seja komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb
Predsednik NSi Matej Tonin je danes povedal, da je poleg vabila SAB doslej prejel še dve vabili za pogovore o morebitnem oblikovanju vlade, ni pa želel razkriti, od koga. Dejal je, da bi bili pripravljeni resno govoriti o vstopu v novo vlado, če bi lahko v njej uresničili vsaj polovico od svojih 10 prednostnih projektov.

"NSi je bila vedno stranka dialoga in to bomo ostali tudi vnaprej. Z vsemi se bomo pogovarjali brez izključevanja," je v izjavi medijem ob robu foruma Kluba slovenskih podjetnikov povedal Tonin in ponovil, da jih nova vlada, ki bi služila reševanju poslanskih mandatov, ne zanima.

Na vprašanje, ali bi šel v vlado SDS in Janeza Janše, je dejal, da ta vlada ni odvisna samo od Janše ali njega, ampak potrebujejo za sestavo 46 glasov. Da bi do tega prišli, pa se morajo dogovoriti o vsebini. "Kaj nam pomaga nova vlada, če bi čez pol leta ponovno razpadla. Zato bomo pri vseh pogovorih vztrajali zelo natančno, da se moramo danes konkretno dogovoriti, katere stvari nameravamo realizirati, šele potem se lahko pogovarjamo o tem, ali nas ta vlada zanima ali ne," je povedal.

V NSi so v obliki zakonov pripravili 10 projektov in "če bi lahko realizirali vsaj polovico, se lahko resno pogovarjamo o novi vladi". Tonin se zaveda, da ne morejo uresničiti vseh desetih, saj nimajo sami 46 glasov.

Kljub pritiskom, zlasti medijev, pa ima občutek, da se jim pri oblikovanju morebitne nove vlade v tem mandatu ne mudi tako zelo. "Bolje si je vzeti kakšen dan, teden več časa, stvari dobro premisliti, predvsem pa se o vsebini dobro pogovoriti. Ker če bomo v nekaj hiteli, bo to kratkega veka," je opozoril.

"Vam pa povem, da je znotraj stranke velik pritisk za predčasne volitve, ker nas opogumljajo javnomnenjske raziskave, ki nam napovedujejo, da bomo naredili korak naprej. Ampak na prvo mesto postavljamo Slovenijo in ne stranko," je še povedal.

Glede na njihovo raziskavo znotraj stranke si namreč po njegovih besedah velika večina članov NSi želi predčasnih volitev. "Se pa zavedam, da bodo tudi po predčasnih volitvah problemi v Sloveniji ostali isti. Predčasne volitve same po sebi ne bodo rešile težav. Zaradi tega moramo biti kot stranka vsaj toliko odprti, da vidimo, če se večji del problemov da rešiti na drugačen način," je pojasnil.

Na vprašanje, ali ga še vedno zanima položaj predsednika DZ, je dejal, da ga zanima predvsem, kaj bi lahko kaj konkretnega naredili za Slovenijo.

Po njegovih besedah je slovenski politični prostor takšen, da terja sodelovanje in pogovarjanje, politika pa ni prostor, kjer bi gojili zamere. Odstop Marjana Šarca z mesta predsednika vlade je nekaj, "kar je tlelo že zelo dolgo časa", je povedal in dodal, da je bilo v Šarčevi koaliciji veliko nezadovoljstva in je bilo tako vprašanje časa, kdaj bo eksplodirala. "Počasi tudi vsi koalicijski partnerji spoznavajo, da se je treba z vsemi pogovarjati in videti, kaj je najboljša možnost," je še ocenil.

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 17:14 03.februar 2020.

    Tonin res pritiska kot je videti iz obrazne mimike , muči ga vprašanje ali je kaj toaletnega papirja na WC .

  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 16:03 03.februar 2020.

    nekaj je 100%, da Janša ne bo predsednik vlade, ker nihče ne bo šel v koalicijo z kriminalcem, ki pere denar preko Bosne in Madžarske.........denar si kobajagi sposoja od brezposelnih oseb, ki so na socialni podpori v Bosni.......glavno pranje pa ...prikaži več poteka preko Nove 24......Orban vlaga v ta medij velike vsote............z Janšo bi Slovenija postala mafijski center

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 15:49 03.februar 2020.

    [ V NSi so v obliki zakonov pripravili 10 projektov in "če bi lahko realizirali vsaj polovico, se lahko resno pogovarjamo o novi vladi". ] O joj ne, niti slučajno, adijo vse kar je še ostalo.