Slovenija
6564 ogledov

To pred poletnimi potovanji pravi Andrej Šter

Hrvaška plaža Profimedia
Na pragu poletja se odpirajo številna vprašanja glede možnosti potovanj.

Od ponedeljka naprej bo olajšan vstop v Slovenijo potnikom, ki bodo prišli iz držav na rdečem seznamu brez dokazila o cepljenosti ali prebolelem covidu. Karanteno bodo lahko po petih dneh predčasno končali z negativnim PCR testom. 

Znano je, da je pri prehajanju meja potrebno upoštevati pravila, ki veljajo v državah, kamor potujejo. Večina evropskih držav zahteva potrdilo o prebolelem covidu, potrdilo o cepljenju ali negativen test, ki ne sme biti starejši od 48 ur. V nekaterih je potrebno svoj prihod tudi najaviti. Načrte za poletno počitnikovanje bi lahko preprečila indijska različica virusa, ki je že v Sloveniji in je - kot opozarjajo strokovnjaki - očitno najbolj nalezljiva od vseh različic doslej. Pogoji za vstope v države se spreminjajo. 

Andrej Šter | Avtor: MZZ MZZ
Vodja konzularnega oddelka na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je za sinočnje Odmeve na javni televiziji povedal, da se glede potovanj v številnih državah nakazujejo možnosti sproščanja, a ta trenutek so pogoji vstopa v posamezne države še precej različni. "Marsikaj si obetamo od napovedanega tako imenovanega digitalnega potovalnega potrdila," je izpostavil. 

Šter je dodal, da skušajo na številna vprašanja bodisi prek telefona ali spletne pošte odgovarjati točno in "tako, da ne vzbujajo dodatne panike in hkrati tudi ne olepšujejo stanja". Na spletni strani ministrstva je preglednica preko 200 držav, za katere so opisani pogoji potovanj. "Pomembna je ažurna informacija, predvsem pa to, da gremo na pot dobro pripravljeni," je izpostavil Šter. 

Cepljeni z enim odmerkom in mladoletniki

Na vprašanje, ali se bo vendarle uredil statust tistih, ki so enkrat cepljeni, je odgovoril, da se nakazujejo določeni standardi, ki bodo verjetno uveljavljeni na splošno. "Eno cepljenje omogoča potovanje, če je to cepivo Janssen. Mislim, da utegne biti neke vrste olajšava tudi eno cepljenje s cepivom AstraZeneca, ki omogoča že dovoljšnjo stopnjo imunosti in je drugi odmerek namenjen samo okrepitvi ali podaljšanju tega delovanja. Pri drugih cepivih pa velja, da je potrebno dobiti dva odmerka, počakati 14 dni in potem je ocena zdravstvenih strokovnjaov, da je njihovo stanje primerno za potovanje." 

Glede mladoletnikov, ki niso cepljeni, je Šter povedal, da številne države testno preizkušajo možnost cepljenja tudi oseb, ki so mlajše od 18 let. "Ne vidim sicer možnosti, da bi se to že uveljavilo na tem delu sveta za to turistično sezono. Pričakujemo, da se bo uveljavil standard, da mladoletne osebe, starejše od 15 let, potrebujejo enega od vstopnih pogojev (ali so bolezen preboleli, ali so testirani), mlajši od 15 let pa ne potrebujejo dodatnega pogoja. To bi bil skupni imenovalec tistega, kar naj bi veljalo v evropskem prostoru. Mogoče bomo presenečeni in se bo našla kakšna še ugodnejša rešitev." 

Andrej Šter je omenil še Indijo, kamor se ta trenutek ne potuje, tudi letalskih povezav ni. Zdravstveni pogoji tam niso naklonjeni temu, da bi se kdorkoli tja odpravil, če res ni neobhodno nujno. "Težava je za tiste, ki so v Indiji - imamo jih nekaj, ki so tam zaradi družinskih razlogov ali poslovno. Letalske družbe odpovedujejo lete, tudi evropska letališča praviloma ne sprejemajo letalskih zvez, ki bi prišle direktno iz Indije."  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • JZekspert 11:07 14.maj 2021.

    Kdo je sploh dal esdees Maltežanu moralno pravico, da nam tukaj odreja, kaj bomo počeli in česa ne? Ste vsi postali klečeplazni hlapci za najslabšo vrsto ljudi? Jaz nisem!! Spelji se, na... te na ....

  • jakec1575 08:59 14.maj 2021.

    ne razumem poante, da se cepim z nestabilno astrazeneco, ce mi itak ne vela za prehod meje in moram delati teste.

  • rd2dmk2 08:38 14.maj 2021.

    kolk kopliciranja. tile naši birikokrati zakomplicrajo sam zato da zgledajo pametni. v resnici pa ? če največja vse slovenko znana internetna blond vplincica lahko v času najhujše epidemije se potepa od amsterdama pa do washingtona potem ne vem zakaj bi ...prikaži več bil problem za biznismane, trgovske potnike, šoferje šleperjev in da ne omenjam ostalih slovenceljnev, ki komaj čakajo da se pokažejo na netu z najnovejšo fotko in zgotnjega bašlja ( pardon dubaja).