Zdravje
471 ogledov

Vse to bo vplivalo na širjenje indijske različice pri nas

Tjaša Žohar Čretnik gov.si
Indijska različica, katere prvi primer je potrjen tudi v Sloveniji, naj bi bila bolj nalezljiva kot trenutno prevladujoča angleška različica. O tem, kako se bo uveljavila pri nas, bo odločalo več faktorjev.

Angleška različica virusa (B.1.1.7) je uspešno izpodrinila vse ostale različice virusa SARS-CoV-2, ki krožijo pri nas. O tem, kako zelo uspešna je, govori tudi dejstvo, da prejšnja prevladujoča različica B.1.258.17 ni uspela v celoti izpodriniti vseh ostalih različic. Pomembna razlika, povezana z angleško različico v primerjavi z drugimi državami, je v tem, da pri nas ni povzročila tako hudega epidemičnega vala kot v drugih državah, je poudarila direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik

Pristojni pozorno spremljajo prirast problematičnih različic. V zadnjem tednu so tako zabeležili za dobrih tisoč več primerov angleške različice v primerjavi s tednom pred tem. Različici B.1.525 (t. i. nigerijska različica) in A.27 se v zadnjem tednu nista širili dalje. Preostale kritične različice – južnoafriška različica (B.1.351), brazilska različica (P.1) in različica B.1.1.318 ostajajo zamejene, "kar pomeni, da se ob boku angleške različice ne uspejo uspešno širiti"

podatki epidemija različice | Avtor: NLZOH NLZOH

Po podatkih, zbranih s čistilnih naprav, je razvidno, da je stanje v Ljubljani, Domžalah in Kopru dokaj stabilno. Padec količine virusa je bil zaznan v čistilni napravi v Šaleški dolini, izboljšanje je opaziti tudi v Celju. Nivo virusa v čistilni napravi v Mariboru je stabilno in je na nivoju iz januarja letos, kar je nekoliko višje v primerjavi z drugimi področji. Iz podatkov je razviden tudi skok na čistilni napravi v Kranju, a bo o trendu rasti mogoče govoriti šele, ko bodo znani prihodnji podatki. 

Še veliko neznank glede indijske različice

S sekvenciranjem je bila potrjena prisotnost indijske različice B.1.617.2. Vzorec je bil odvzet že 20. aprila, v zadnjem obdobju sledenja pa dodatnih primerov te različica niso odkrili. 

Indijska različica je v svetu prisotna od oktobra lani. Vendar pa je v sistem GISAID naloženih le tisoč sekvenc, kar je glede na prebivalstvo in velikost Indije malo, zato je težko trditi, do kakšne mere je različica odgovorna za stanje v Indiji. Prvi, ki so različico razvrstili med tiste, ki povzročajo dodatno skrb, so bili strokovnjaki v Veliki Britaniji. Indijska različica poseduje več mutacij, pri čemer nobena ni takšna, da je ne bi že našli v kakšni drugi različici. Kar indijsko različico dela posebno, pa je kombinacija mutacij.

podatki epidemija različice | Avtor: NLZOH NLZOH

Na podlagi doslej znanih in dostopnih podatkov so znanstveniki v Veliki Britaniji odkrili, da je indijska različica najmanj toliko nalezljiva kot angleška različica. To sklepajo na podlagi dejstva, da se pri njih ta različica uveljavlja ob prisotnosti angleške različice in da je rast števila primerov hitra. Glede ostalih parametrov, kot sta potek bolezni in izogibanje imunskemu odgovoru, pa za zdaj še ni dovolj podatkov, da bi lahko z gotovostjo trdili, kako se obnaša. V primeru, ki je bil potrjen pri nas, je šlo po podatkih epidemiološke službe za blag potek bolezni. Tudi iz Velike Britanije še ne poročajo o smrtnem primeru. Za zdaj tudi ni podatkov, da bi bila cepiva proti tej različici manj učinkovita.

Na to, kako se bo posamezna različica uveljavila, vpliva več faktorjev: lastnosti virusa, ukrepi, ki jih izvajamo, ter precepljenost in prekuženost gostitelja. To je dobro razvidno, kot je že omenila Tjaša Žohar Čretnik, če primerjamo dogajanje ob širjenju angleške različice pri nas in v drugih državah. Za zdaj je verjetnost, da bi se indijska različica pri nas začela širiti, zelo majhna. A kot opozarja direktorica NLZOH, so tudi v Angliji najprej beležili primere, povezane s potovanji, nato pa je prišlo do širjenja v domačem okolju. "Smo pa sposobni dogajanju slediti in pravočasno odreagirati," je poudarila.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.