Slovenija
6323 ogledov

Tonin na čelu NSi: "To je njihova priložnost"

Ljudmila Novak in Matej Tonin Saša Despot
Se bosta NSi in SDS povezali? Analitiki: Pred volitvami ne, po volitvah čisto možno.

Ljudmila Novak je sinoči, le nekaj mesecev pred parlamentarnimi volitvami, odstopila z mesta predsednice stranke NSi. Novakova je stranko vodila 10 let, pod njenim vodstvom se je stranka na predčasnih volitvah 2011 vrnila v parlament, na volitvah 2014 pa volilni rezultat še nekoliko izboljšala. Na jesenskih predsedniških volitvah je Novakova dobila manj, kot so pričakovali v NSi, 7,24 odstotno podporo volilcev.

"Menjava ni presenečenje"

Andraž Zorko iz Valicona meni, da zamenjava na vrhu NSi ni presenečenje. "Da bo Tonin slej ko prej prevzel to stranko, je bilo jasno vsakemu malo bolj pronicljivemu zunanjemu opazovalcu. Nedavne predsedniške volitve, na katerih Ljudmila Novak ni dosegla pričakovanega rezultata, ter prihajajoče parlamentarne volitve, ki bodo v mnogočem posebne, sta okoliščini, ki sta ta proces pospešili."

"Zdaj je čas za našo generacijo," je danes dejal Tonin, ki želi stranko pomladiti ne le kadrovsko, pač pa tudi vsebinsko, zato se bodo, kot napoveduje, odslej več ukvarjali z vsebinami, ki so odgovor na hiter tempo življenja: digitalizacijo, varovanjem narave in spodbujanjem zdravega načina življenja.

"Občasno pomlajevanje ekipe je načeloma primerna orientacija, sploh če stranka sicer ne dosega nekih izrazitejših uspehov in je zato smiselno staviti še na koga drugega," pravi analitik Matej Makarovič.

Izobražen, artikuliran, uglajen ... tudi za urbane volilce

"Tonin je verjetno najboljša izbira za prevzem štafetne palice vodje stranke. Izobražen, artikuliran, uglajen, telegeničen kakršen je, lahko popelje stranko tudi med urbane volivce, ki so jo doslej ignorirali. To stranki daje možnosti razmaha," pravi filozof in nekdanji vodja volilnega štaba Danila Türka Igor Pribac. 

"Tonin je pričakovana izbira, je izdelan politik, predstavnik mlajše generacije, ki pa že ima tudi določene izkušnje. Stranka z njegovo izbiro sledi trendu pomlajevanja v nekaterih tradicionalnih strankah v Evropi. Po mojem mnenju je rast te stranke in boljši volilni rezultat pod novim vodstvom bolj verjetna možnost kot obratno," dodaja Zorko.

Janša Toninu poslal srček

"Moja prva poteza bo, da bom predsednike vseh parlamentarnih strank povabil na kavo," je danes napovedal Tonin in dodal, da je nekatera zaupanja, ki so bila v preteklosti porušena, potrebno zgraditi znova. Predsednik SDS Janez Janša je v vabilu na kavo že prepoznal otoplitev odnosov med NSi in SDS, ki so se v času vodenja Novakove zelo ohladili. Toninu je na twitterju odgovoril celo s srčkom.

"Vse poteze NSi v zadnjih letih so poskus, da bi stranko popeljali iz območja dolge sence SDS. Ta je le zadnja in najodločnejša v dolgi vrsti. Janša bi ob mladem obrazu na desnici utegnil začutiti potrebo po obisku solarija," pa meni Pribac.  

"Na desnici potrebno prenehati s stalnimi medsebojnimi napadi in konflikti, ki so posledica osebnih zamer med nekaterimi vodilnimi ljudmi teh strank. To slabi možnosti celotnega tabora za uspeh na prihajajočih državnozborskih volitvah," pravi analitik Matevž Tomšič in dodaja, da je "povezovalna naravnanost - in to nikakor ne velja zgolj za NSi - nujna za volilni uspeh teh strank."

"NSi edina desna stabilna stranka"

Novi predsednik je danes dejal, da stranka ni navdušena nad predvolilnimi koalicijami in skupnimi listami in da bo na volitvah nastopila samostojno.
"Desnica je v resni krizi. Število volivcev t. i. pomladnih strank je v upadu, SDS je na zadnjih volitvah izgubila tretjino volivcev, SLS je izpadel iz parlamenta. Obetavnih novih strank ni, poskus liberalne stranke pod vodstvom Gregorja Viranta se je zaključil precej klavrno. Nsi je v tem kontekstu na desnici trenutno edina stabilna stranka, zato je razumljivo, da je to njihova priložnost. Cilj, ki ga je danes omenil Tonin, namreč 10 odstotkov oz. podvojitev števila članov, je ambiciozen, a hkrati realen. Ta stranka ima veliko simpatizerjev, tudi malo levo od sredine. Prepričati te, da postanejo tudi volivci, bo najtežja naloga novega vodstva. V manjši meri pa lahko računajo na razočarane volivce SDS," komentira Zorko.

"NSi ni v lahkem položaju. S tem, ko je SDS čedalje jasneje prepoznana kot skrajno desna stranka se po eni strani NSi nasmiha priložnost. Po drugi strani pa v ta prostor odločno vstopa tudi Lista Marjana Šarca, nekatere od satelitskih strank SDS, in npr. Dobovškova Dobra država. Lahko da se bo tudi SMC spričo koaliranja SD in DeSUS gibala nekoliko desneje. Verjamem da NSi zanima le predvolilno povezovanje, v katerem bi bila vodilna stranka. To pa zmanjšuje realne možnosti zanj," pravi Pribac

"Njihova relativna moč bo lahko večja od absolutne"

"Če bodo dosegli cilj, to je 10 poslancev, potem jih bo skoraj zagotovo v vladi potreboval katerikoli zmagovalec volitev, ki bo želel vladati s stabilno večino," še pravi Zorko in dodaja, da bi bila relativna moč NSi večja od absolutne, kar bi ji prineslo dobro pogajalsko izhodišče.

"V kakšno resno povezovanje pred volitvami dvomim, čeprav bi bilo za obe stranki sicer najverjetneje koristno. Dosežek bi bila že nekoliko prijaznejša medsebojna komunikacija. Po volitvah bo šlo pa verjetno za precej bolj pragmatično presojo, odvisno od takratnih razmerij moči," dodaja Makarovič. 

Komentarjev 10
  • dragec 07:48 03.februar 2018.

    Tonin, strah od neprihoda v parlament te vleče k JJ in ozloglašeni SSDSS????

  • mirror 19:44 01.februar 2018.

    Tonin ima v torbi piškotke iz Murgel.

  • kapibara1 19:17 01.februar 2018.

    Nagrada za glas , za dodatku penzije