Slovenija
48 ogledov

Tlakovci za milijon evrov

Za tlakovanje so delavci uporabili pohorski tonalit. foto: Anže Petkovšek Žurnal24 main
Za tlakovanje so izvajalci in mestna občina plačali skoraj toliko kot za obnovo in napeljavo vse komunalne infrastrukture.

V zadnjih mesecih so delavci KPL in Prenove Gradbenika menjavali in na novo napeljevali komunalno infrastrukturo v starem mestnem jedru. Po koncu del so stare tlakovce nadomestili z novimi, ti so na Stritarjevi ulici in Ciril-Metodovem trgu zamenjali tudi asfalt, kmalu pa ga bodo še na Mačkovi ulici. Župan Zoran Janković je na očitke o dragem tlakovanju že odvrnil, naj tisti, ki zna, naredi zamenjavo napeljav brez odstranitve tlakovcev.

1,7 milijona evrov (slabega) je stalo zgolj nedavno tlakovanje dela starega mestnega jedra.

Vrednosti del bodo po predračunih za prenovo Mestnega trga s Stritarjevo ulico do Tromostovja, Ciril-Metodovega trga in dela Vodnikovega trga ter Kopitarjeve ulice, Starega trga in prehoda Pod Trančo skupaj znašale dobrih 3,9 milijonov evrov. Od tega je zgolj tlakovanje Mestnega trga, Stritarjeve ulice in Ciril-Metodovega trga, ki je všteto v celoten znesek, stalo slabih 1,7 milijona evrov.

“Zamenjali smo cevi, zraven pa smo pripeli še investicijo obnove cestišča, ki smo ga pozlatili,” je do tlakovanja kritičen mestni svetnik SDS Peter Sušnik. Gregor Istenič, mestni svetnik SD, sicer podpira želje Ljubljančanov, da je Ljubljana lepo urejena, vendar meni, da bi morali v gospodarski krizi najti rešitev, ki ne bi bila tako draga kot tlakovanje.

Prenova in gradnja

Napeljave. Pogodbe za celovito in delno prenovo ter gradnjo komunalne infrastrukture v mestnem središču so obsegale prenovo vodovoda, kanalizacije, meteorne kanalizacije, električne in telefonske napeljave, optike, plinovoda, toplovoda in javne razsvetljave ter ureditve cestišča.

Prvotno stanje?
“V skladu z zakonodajo je bila predvidena vzpostavitev cestišča v prvotno stanje,” pojasnjujejo v Javnem holdingu Ljubljana. Dodajajo, da je bilo pri analizi stroškov ugotovljeno, da bi bila uporaba starih tlakovcev do deset odstotkov dražja od vgradnje novih. Potrebno bi jih bilo prebrati, peskati, ročno očistiti in spet prebrati.

 

Tako na Stritarjevi ulici kot na Mestnem trgu pa so stroški tlakovanja precej presegli stroške nove infrastrukture. Ta je za Stritarjevo stala dober milijon evrov, tlakovanje pa kar 676 tisoč evrov. V JHL so pojasnili, da so se tudi tam, kjer je bil prej asfalt, za veliko dražje tlakovanje odločili, ker je koncept urejanja mestnega jedra povzet po na javnem natečaju izbrani rešitvi ureditve širšega območja ljubljanskih tržnic, ki predvideva enotno tlakovanje. K njej je dal soglasje tudi zavod za varstvo kulturne dediščine.

Stroški tlakovanja so se večinoma razdelili med udeležence gradnje in obnove infrastrukture, med javna podjetja Energetika, Vodovod Kanalizacija (Vo-Ka) in Snaga ter Telekom, Gratel in Elektro Ljubljana, del je plačala še Mestna občina Ljubljana (MOL). MOL je plačala tudi tlakovanje na Ciril-Metodovem trgu (379 tisoč evrov), za tlakovanje Stritarjeve pa so prispevali le Energetika, Vo-Ka in Elektro Ljubljana.

Dokončanje del na Starem trgu so sicer zaradi ogrevalne sezone preložili na prihodnje leto, zaradi arheoloških izkopavanj pa so bila prekinjena dela na delu Vodnikovega trga. Še vedno prenavljajo tudi 
Mačkovo ulico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.