Slovenija
10399 ogledov

Tako radodarna so slovenska podjetja

Javni uslužbenci bodo, če ustavno sodišče ne bo zadržalo odredbe ATVP, na svoje Žurnal24 main
Med slovenskimi podjetji smo preverili, kako pogosto njihovi delavci še vedno delajo od doma in kakšen znesek povračila stroškov za uporabo lastnih sredstev jim pripada.

Kot smo nedavno pisali, se je po pandemiji delo od doma povečalo. Po podatkih Inšpektorata RS za delo, kamor morajo delodajalci sporočiti namero o organiziranem delu na daljavo, v tem letu tovrstno zaposlitev zagotavlja 1.063 delodajalcev oziroma ga opravlja 43.105 delavcev. 

Hrvaška novo Popotnik Hrvaška jih vabi, kaj pa Slovenija?

V lanskem letu je delo na domu organiziralo 1.372 delodajalcev, opravljalo pa ga je 76.040 delavcev. Za primerjavo: v predkoronskem letu 2019 je bilo za delo na daljavo prijavljenih 2037, leta 2021 217.428 in predlani 121.981 delavcev. Na podlagi prejetih obvestil na inšpektoratu še ugotavljajo, da v večini primerov dela na daljavo delavci le-tega opravljajo na svojem domu.

V primeru, ko zaposleni delo opravljajo iz zavetja svojega doma in uporabljajo lastna sredstva, na primer računalnik, svoj telefon ali pa le elektriko, jim pripada določeno finančno nadomestilo. To podrobneje določa 70. člen Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), ki  tudi narekuje, da se višina nadomestila določi s pogodbo o zaposlitvi. 

delo od doma | Avtor: Profimedia Profimedia
Delodajalec višino izplačila tako določi na podlagi izračuna realnih stroškov do višine 2 % mesečne plače delojemalca, vendar ne več kot do višine 2 % povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji. Višina nadomestila je izvzeta iz dohodninske osnove. Če pa delodajalec izplača nadomestilo v višjem znesku, kot je neobdavčen znesek, se seštevek dohodka, ki presega neobdavčen znesek, všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

Podjetja zaposlenim, ki delajo od doma, plačujejo od enega evra na dan, do približna dva evra. Sindikat se zavzema, da bi znesek dvignili vsaj na dva evra. Številni se za nadomestilo z delavcem osebno dogovarjajo. Nekateri jim kupijo novo računalniško opremo, ali jim dajo na razpolago komunikacijske povezave, kar lahko delavci kot tiho boniteto koristijo tudi v zasebne namene. Zdi pa se, da so ti podatki glede oblike in višine nadomestila dokajšnja skrivnost.

Računalnik Slovenija Delo od doma: eni dobijo nadomestilo, drugi ne

Slovenska podjetja prakso tudi po epidemiji ohranjajo

Med slovenskimi podjetji smo preverili, kako razširjeno je pri njih še vedno delo od doma in kako visok je znesek nadomestila.

Pri Zavarovalnici Sava so nam odgovorili, da tudi po pandemiji ohranjajo hibriden način dela, saj se je izkazal za izjemno učinkovitega. Zaposleni se po njihovih opažanjih doma lažje osredotočijo na delo, so bolj učinkoviti, lažje ohranjajo ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem in so bolj zadovoljni z delom ter življenjem nasploh. Čas, ki bi ga sicer porabili za pot v službo, lahko namenijo za počitek ali rekreacijo. Ker so redkeje vključeni v promet, je nižji tudi ogljični odtis. 

Zaposleni, ki jim narava dela to omogoča, lahko delo od doma pri njih opravljajo dva dni v tednu. Ta pravica pa se opredeli v pogodbi o zaposlitvi, če so za to izpolnjeni vsi pogoji z vidika varnosti in zdravja pri delu. Po njihovih izkušnjah je večina njihovih delavcev občasnemu delu od doma naklonjena in to možnost redno koristi. 

delo od doma, računalnik, ženska, denar | Avtor: Profimedia Profimedia
Zaposlenim v Zavarovalnici Sava za čas, ko opravljajo delo od doma, pripada nadomestilo za uporabo lastnih sredstev in materiala, ki trenutno skladno s sklepom uprave znaša dva evra na dan. "Zaposleni vedo, da jim nadomestilo pripada, saj je ta pravica opredeljena v pogodbi o zaposlitvi, prav tako so seznanjeni z višino nadomestila," nam še odgovorijo.

Podoben odgovor prejmemo od Zavarovalnice Triglav, kjer lahko delavci, ki jim narava dela to omogoča in si tega tudi želijo, delo od doma opravljajo dvakrat tedensko. Hkrati je tovrstno delo v njihovem podjetju omejeno na največ 10 dni v mesecu. Po njihovih izkušnjah je v povprečju delež dela od doma pri zaposlenih 20 odstotkov.

moški računalnik Slovenija Delo od doma: na nekaterih ministrstvih jih od doma dela precej, na drugih nihče

"Kot kažejo interne raziskave, si večina zaposlenih želi hibridnega načina dela, v katerem delo od doma opravljajo v kombinaciji z delom v prostorih delodajalca. Zato ocenjujemo, da je trenutna ureditev v naši zavarovalnici primerna in v skladu s pričakovanji zaposlenih," svoje dosedanje izkušnje predstavijo pri zavarovalnici.

Možnosti hibridnega načina dela so uredili z internimi akti in pogodbami o zaposlitvi, kjer je med drugim določena tudi višina nadomestil za uporabo lastnih sredstev pri delu od doma. "Nadomestilo se obračuna avtomatsko na podlagi odobrene dovolilnice za delo od doma. Višina je določena, upoštevaje naravo dela na domu, ki je pretežno pisarniško, ter skladno z davčnimi predpisi," nam še odgovorijo pri Triglavu.

Tudi zaposleni v NLB  imajo po pandemiji še vedno možnost hibridnega načina dela. Izjema so zaposleni na delovnih mestih, ki zaradi narave dela tovrstnega načina dela ne omogočajo (npr. poslovna mreža, kontaktni center, trezor, varovanje in prevoz gotovine). 

Računalnik Pogoji Slovenija "Miza ne sme imeti leska in mora biti iz snovi, ki na dotik ni hladna"

Gre za kombinacijo dela od doma in dela v pisarnah v razmerju 4:1 oz. za zaposlene na vodstvenih delovnih mestih 2:3. Tak način dela imajo opredeljen s pogodbo, ki vključuje tudi pogoje opravljanja dela na drugi lokaciji oz. dela na domu. Njihove izkušnje s hibridnim načinom dela so sicer pozitivne, kar potrjuje tudi visok odstotek zaposlenih, ki se ga poslužujejo. Teh je že 700, kar je približno ena tretjina zaposlenih v banki. Na tem mestu z nami delijo zanimiv podatek, da se kljub drugačnim pričakovanjem za delo od doma odloča tudi starejša generacija zaposlenih. 

"Julija letos smo zaposlenim ponudili še eno zanimivo možnost – delo od doma v primeru osebnih razmer v obsegu največ 30 dni na leto. Zaposleni se tudi o tej možnosti dogovorijo z vodjo in pridobijo odobritev na podlagi predložene dokumentacije. Ko zaposleni dosežejo letno kvoto 30 delovnih dni dela od doma, nimajo več te možnosti, razen v primeru, da se odločijo za delo od doma po pogodbi, t. i. sistemu 4+1 (oz. 2:3)," dodajo pri NLB.

delo od doma, računalnik, ženska, denar | Avtor: Profimedia Profimedia
Tako kot ostali sogovorniki tudi pri NLB-ju zaposlenim zagotavljajo nadomestilo za uporabo lastnih sredstev pri delu od doma, ki se usklajuje s kolektivno pogodbo. V NLB ta znaša 2,2 evra in se izplača redno ob plači glede na časovni obseg evidentiranega dela od doma v tistem mesecu.

V okviru strategije dobrega počutja Dober lajf zaposlenim za lažje usklajevanje službenih in zasebnih obveznosti tudi pri trgovcu Lidlu omogočajo fleksibilne modele delovnega časa. Zaposleni, ki jim narava dela to omogoča, tako lahko delajo na daljavo tudi do pet dni na teden, pri čemer si delovnik lahko organizirajo po konceptu "Own time". To pomeni, da si znotraj danih okvirjev lahko sami izberejo uro začetka in zaključka dela.

delo od doma Delo od doma Slovenija Delavcem pripada nadomestilo, ki ga mnogi ne poznajo

Za dneve, ko delajo na daljavo, pri Lidlu izplačujejo dnevno nadomestilo za uporabo lastnih sredstev, o čemer so delavci ustrezno obveščeni z relevantnim splošnim aktom delodajalca in prek internih komunikacijskih kanalov. "Tudi sicer so jim vse informacije, vključno z vodnikom za delo na daljavo za vodje in vodnikom za delo na daljavo za zaposlene, seznamom najpogostejših vprašanj in odgovorov, nasveti ter ostale pomembne in uporabne informacije ves čas dostopne na Intranetu," še dodajo sogovorniki pri Lidlu, pri čemer zneska nadomestila ne navedejo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Ender3 11:19 15.september 2024.

    Podjetje EKWB je leta 2021 prejelo prestižno nagrado Gazela. Sedaj pa prezadolženo čepi v finančnih problemih.

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:34 15.september 2024.

    Slovenci čedalje pogosteje po nakupih odhajajo k zahodnim sosedom. Ena novogoriških družin se zaradi vse višjih stroškov zadnje mesece po nakupe odpravlja le še čez mejo, saj tako na mesec lahko prihranijo tudi do 100 evrov. Kakšna je razlika v ...prikaži več cenah, je preverila tudi ekipa oddaje Svet in ugotovila, da so izdelki v Italiji resnično precej cenejši. Iz bolj oddaljenih krajev se kljub temu zaradi naraščajočih cen goriva samo po hrano v Italijo sicer še ne splača, se bo pa zagotovo obrestoval obisk