Slovenija
2409 ogledov

Tako je možno glasovati predčasno ali zunaj kraja bivališča

Računalnik Profimedias Fotografija je simbolična.
Ne potrebujete niti elektronskega podpisa.

Od danes pa do vključno četrtka imate možnost, da glas za evropske volitve na katerih bomo izvolili osem poslancev, oddate predčasno. Za predčasno glasovanje se vam ni treba nikjer prijaviti. Glasujete lahko na sedežu svoje okrajne volilne komisije, kjer imate prijavljeno stalno bivališče. S sabo morate imeti le osebni dokument. Seznam volišč za predčasno glasovanje najdete tukaj.

Hkrati lahko do jutri, srede, 22. maja, vsi tisti volivci, ki na dan volitev, v nedeljo, 26. maja, ne bodo v kraju, kjer imajo stalno bivališče, okrajno volilno komisijo obvestijo, da želijo glasovati v drugem kraju na t. i. volišču OMNIA.

Obveščanje okrajnih volilnih komisij poteka preko portala e-Uprava. Najpozneje do 22. maja ob polnoči je potrebno izpolniti vlogo, ki se odda po elektronski pošti, lahko tudi brez elektronskega podpisa. V vlogi je potrebno navesti EMŠO in iz seznama t.i. OMNIA izbrati volišče, kjer se boste v nedeljo nahajali. Na tem volišču je nato v nedeljo možno oddati svoj glas kadarkoli med 7.00 in 19.00. Na koncu prejmete potrdilo e-Uprave o oddani vlogi.

Na evropskih volitvah lahko za razliko od predčasnih volitev volilcev podeli tudi svoj preferenčni glas. Če na volilnem lističu obkroži strankarsko listo, potrdi vrstni red, ki ga je postavila stranka, s preferenčnim glasom pa izbere kandidata, ki mu da prednost pred drugimi. Preferenčni glasovi za posamezne kandidate se upoštevajo, če število presega količnik, izračunan tako, da se število vseh glasov, oddanih za listo, deli z dvakratnikom števila kandidatov na listi. Kako so preferenčni glasovi spremenili rezultat volitev, preberite tukaj: 

vložitev kandidature za volitve poslancev RS v Evropski parlament, SMC Slovenija Strategije in računice za lovljenje glasov



 

 

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 08:48 21.maj 2019.

    Temu vi pravite elektronsko glasovanje ? Hahaha.... preverite kako to počno v baltskih državah.