Slovenija
3227 ogledov

To so najbolje plačana študentska dela, toliko lahko zaslužijo na uro

Študenti
Študentsko delo nakazuje, kakšni bodo prihodnji trendi na trgu dela.

Bliža se vrhunec sezone študentskega dela in pogled na zaposlitve, ki prinašajo največ denarja, razkriva zanimive vpoglede v prihodnost trga dela.

Trenutno na trgu ponudba del presega povpraševanje mladih, kar vpliva na urne postavke, ki so višje tudi zaradi višjih življenjskih stroškov in boljših pogojev dela. Najbolje plačana študentska dela so tista, ki zahtevajo specifično znanje in veščine, ugotavljajo pri e-Študentskem servisu.

Za poučevanje in inštrukcije se plačuje od 15 evrov na uro bruto in več. Vaditelji in trenerji plavanja so plačani le evro manj, enako tudi računalničarji in programerji.

Nadpovprečno plačano je delo v digitalnem marketingu, kjer je moč najti ponudbe tudi za 20 evrov na uro. Administracija strežnikov, razvoj programske opreme in izdelava aplikacij se plača 20 evrov na uro bruto in več.

62 odstotkov dijakov in študentov se zaposli tam, kjer so opravljali študentsko delo, so ugotovili v raziskavi Ninamedie iz leta 2022.

Dobro plačana je zdravstvena nega, ki prinaša tudi 17 evrov zaslužka na uro, med bolje plačanimi deli je snemanje influencerskih posnetkov. Skoraj enako vrednost dosega delo v logistiki, projektiranju in marketingu ter delo fizioterapevtov.

Med 16 in 18 evri na uro bruto se giba cena dela pri urejanju okolice in prostorov, za določena ročna dela in urejanje družbenih omrežij. Med bolje plačanimi deli se pojavljajo še selitve in vrtnarska dela, ki presegajo 12 evrov na uro bruto.

Rast plačil višja od inflacije

prazna pisarna | Avtor: Profimedia Profimedia

V zadnjih dveh letih se je povprečna urna postavka za študentsko delo povišala za približno 1,31 evra bruto na uro. To predstavlja 18-odstotno povečanje, kar je za dobrih pet odstotnih točk višje od inflacije.

Minimalna urna postavka študentskega dela se prilagaja minimalni plači, ki jo določa država. V začetka leta se je minimalna urna postavka zvišala, s 6,92 evra bruto (5,85 evra neto) na 7,21 evra bruto (6,20 evra neto).

Trenutno povprečna urna postavka za študentsko delo znaša 8,44 evrov bruto na uro (7,13 evrov neto na uro). Gibanje urnih postavk kaže na postopno rast povprečne urne postavke, kar odraža pomanjkanje kandidatov za študentska dela in posledično povišanje plačil za privabljanje mladih kandidatov.

Od splošnih k specifičnim delom

Ponudba študentskih del je še vedno bistveno večja od povpraševanja kandidatov, kar dodatno dokazuje pomanjkanje kandidatov za delo ob rekordni zaposlenosti

Povečala se je ponudba specifičnih del. Delodajalci iščejo šolajoče mlade predvsem za dela, ki so povezana s strokovnimi področji študija, kot so računalništvo, inženiring, digitalni marketing in podobno. Ti trendi kažejo na premik v ponudbi študentskega dela od splošnih k delom, ki ponujajo specifične izkušnje in kompetence, koristne za karierno rast. Še vedno pa je v ponudbi strežba, za katero delodajalci težko dobijo kandidate.

Obseg študentskega dela v urah je sicer v zadnjih 15 letih upadel za 50 odstotnih točk. Študenti in dijaki pretežno iščejo dela, ki so povezana z njihovo smerjo šolanja, prinašajo pomembne kompetence in vodijo do rednih zaposlitev. Mladim sta pomembna tudi ugled delodajalca ter dobro plačilo.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice