Slovenija
1 ogledov

Stolpičev se drži hipoteka

Kaj bo v palači z naslovom Trubarjeva ulica 2 na Prešernovem trgu, še ni dokončn Žurnal24 main
Dunajski kristali. Bodoči stolpiči IVZ bodo pod hipoteko samo do menjave.

Do 31. avgusta, ko je po predpogodbi predvidena menjava dveh stolpičev v Dunajskih kristalih s stavbo inštituta za varovanje zdravja (IVZ) na Prešernovem trgu, bo s stolpičev izbrisana tudi hipoteka, je zagotovila Nevenka Zekić, direktorica Mabre inženiringa.

Kot je razvidno iz zemljiške knjige, je trenutno celoteno zemljišče, na katerem Mabra gradi Dunajske kristale, pod hipoteko Nove kreditne banke Maribor za posojilo v višini 35 in 17 milijonov evrov. Kot pravi Zekićeva, je hipoteka nekaj običajnega pri gradnji takih kompleksov, pred menjavo pa bodo ministrstvu za zdravje (MZ) izročili izbrisno dovoljenje. To predvideva tudi sklenjena predpogodba.

Skoraj 5.400 kvadratnih metrov površin v Dunajskih kristalih, namenjenih menjavi, naj bi bilo sicer zgrajenih do konca junija, ko je predviden tehnični pregled. Po tem bo Mabra po željah MZ postavila še predelne stene. Začela se bo tudi selitev IVZ.

Na MZ so povedali, da morajo stavbo IVZ predati en mesec po prevzemu stolpičev, torej do konca septembra. Če kateri od omenjenih – Mabra inženiring oziroma MZ – do konca avgusta svojih obveznosti ne bi izpolnil, je predvidena kazen v višini deset odstotkov pogodbene vrednosti. Ta je dobrega 12,9 milijona evrov, kar je sicer ocenjena vrednost palače IVZ.

Lekarna v drug del stavbe?
Kaj bo z lekarno Lekarne Ljubljana v pritličju stavbe IVZ, Zekićeva ne želi napovedati. “Ni razloga, da gre lekarna takoj ven, ostala bo, dokler bo mogoče,” je dejala. O načrtih so se že pogovarjali z Lekarno Ljubljana, pravi pa, da obstaja možnost, da bi lekarno prestavili v notranjost objekta in uredili skupni vhod.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.