Slovenija
16770 ogledov

Srednjeročna napoved: Pred nami dva padavinska maksimuma

Nevihta, oblaki, neurje Profimedia
Kakšen julij nas čaka?

Današnji dan bodo vremensko zaznamovale plohe in nevihte, zato je Agencija RS za okolje izdala rumeno opozorilo

Na tej povezavi lahko spremljate radarsko sliko padavin.

"Še nekaj dni je ostalo do konca junija in tretjina letošnjega poletja bo za nami. Zaenkrat lahko rečemo, da bo prva tretjina dokaj normalna brez kakšnih večjih presežkov v eno ali drugo smer," pa v srednjeročni napovedi ocenjujejo vremenoslovci portala Ciklon.si.

Kar se tiče meseca, ki je pred nami, večjih sprememb v vremenskem dogajanju ne pričakujejo. "Še vedno bodo prisotni višinski cikloni, kar pomeni, da bo vreme občasno še naprej nestabilno, tako da bo povprečna temperatura do sredine julija nekje v skladu z dolgoletnim povprečjem," pišejo, a dodajajo, da bo prvi julijski teden nekoliko hladnejši od dolgoletnega povprečja.

"Ciklonska pot je začrtana ob blokadi nad severnim delom Atlantikom in zahodno Rusijo, čez območje Alp in naprej proti Balkanu in jugovzhodnemu delu Evrope. Zaenkrat kaže na dva padavinska maksimuma z vmesnimi sončnimi obdobji v ponedeljek ,1. julija in v četrtek, 4. julija. Po AI pa tudi v nedeljo, 7.julija."

Napovedujejo, da se bo v naslednjih dneh vzpostavil afriški greben, ki prinaša suho in toplo vreme. "Najbolj vroče kaže za nedeljo, ko bo pihal okrepljen jugozahodni veter, ki bo imel na vzhodu imel fenski učinek, zato bi bilo kje lahko tudi blizu 35 °C."

Vročinskih rekordov pa ne pričakujejo.

Konec tedna lep in sončen, nato spet dež

Do takrat pa nas čaka še en dan z nestabilnim vremenom. Kot so zapisali, bo jutri sprva oblačno, čez dan se bo zjasnilo, popoldne pa bodo nastale krajevne plohe in nevihte. Ponekod se bo segrelo do 27 °C.

Kakšno ploho ali nevihto zlasti v hribovitem svetu pričakujejo tudi v petek, a bo tudi bolj toplo - najvišje temperature bodo med 25 °C in 30 °C.

Konec tedna bo, kot rečeno, vroč in sončen, a ne za dolgo - že v ponedeljek bo znova spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma nevihtami. "Hladneje bo, najvišje temperature bodo med 17 °C in 22 °C, na Primorskem do 25 °C," še pišejo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Nelaži 13:00 27.junij 2024.

    ko sem pred časom na ciklonu omenil vremensko vojskovanje so dobili zaradi tega ošpice in me blokirali ;)

  • matermila 11:13 27.junij 2024.

    Zvečer bo padla tema do nižin, če bo padal tudi dež, bo deževalo.

  • njiva 02:33 27.junij 2024.

    Poln kurac mam vas in raznih ciklonov. Bote počasi zaprli gobce z vašim globalnim segrevanjem a? Mater morejo fanatiki na hladno vreme pri ciklonu trpet ko se temperatura dvigne preko 20 stopinj.