Slovenija
80 ogledov

Špica se je zapisala v zgodovino

Na Špici so arheologi po besedah Irene Šinkovec odkrili ostanke bivalnih hiš na Žurnal24 main
Arheološka dediščina. Odkrita kolišča na Špici so bila prva stalna naselbina v mestu.

Izkopane ostanke koliščarske naselbine na Špici bodo od srede aprila do konca arheoloških izkopavanj po vodeni poti arheologi na organiziranih ogledih pokazali tudi javnosti, je včeraj napovedala Irena Šinkovec, kustosinja za prazgodovino Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML).

To bo edinstvena priložnost za ogled ostankov kolišč, je napovedala, za arheologe pa je celotno najdišče izjemno pomembno, saj so take najdbe redke in unikatne.

Kolišča za Unesco

Predlog. Dosje za vpis kolišč na Ljubljanskem barju med svetovno dediščino so predstavniki ministrstva za kulturo predali Unescu.

Nominacija Prazgodovinska kolišča okoli Alp je mednarodna, Slovenija pa sodeluje s Švico, Francijo, Nemčijo, Avstrijo in Italijo.

Kolišča na Špici je označila za rojstvo Ljubljane, saj gre za najstarejšo stalno naselbino na območju mesta.

Les ne more ostati in situ
Izkopavanja na Špici so se začela novembra lani zaradi projekta urejanja nabrežij Ljubljanice.

Po besedah Šinkovčeve so predvideni obseg izkopavanj zmanjšali na minimum in bodo izkopali samo dele, kjer je načrtovano temeljenje, preostali deli pa bodo ostali nedotaknjeni.

Za zelo strog režim varovanja so se odločili, ker je večina izkopanih ostankov organskih, v vodi ohranjenih lesenih delov kolišč, ki jih je zelo težko ohranjati, ko so enkrat izkopani.

Na mestu izkopavanj – in situ – pa se jih sploh ne da ohraniti. “Govorimo o 4.500 let starih ostankih iz lesa,” je poudarila.

Izkopavanja bodo končana predvidoma konec maja letos, stala pa bodo okoli 200 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.