Slovenija
3180 ogledov

Slovenija priznala Palestino

Državni zbor, poslanci
1/5
Vlada RS
Državni zbor je na izredni seji podprl sklep vlade o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države.

Za priznanje je glasovalo 52 od 53 navzočih poslancev, nihče ni bil proti. Opozicija je izredno sejo DZ obstruirala. Slovenija je tako postala 147. članica Združenih narodov, ki je priznala Palestino.

Predsednik vlade Robert Golob je ob tem dejal: "Z današnjim priznanjem Palestine kot suverene in neodvisne države pošiljamo upanje palestinskemu narodu na Zahodnem bregu in v Gazi."

"Veseli me, da je Republika Slovenija priznala Palestino kot neodvisno državo in bo tako v prihodnosti lahko še bolj kredibilno pomagala palestinskemu narodu na njegovi težki poti k resnični samostojnosti in enakopravnosti v mednarodni skupnosti," je ob priznanju zapisala predsednica države Nataša Pirc Musar.

Fajon: Zgodovinska odločitev

Slovenija je sprejela zgodovinsko odločitev, je dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. V izjavi po koncu seje DZ je dejala še, da je "iskreno vesela in ponosna", da sta tako slovenska vlada kot parlament zbrala pogum, in da je bila lahko del te zgodbe. "S tem predvsem sporočamo, da si želimo odpravo krivic, ki so se dogajale palestinskemu ljudstvu, in priznavamo njihovo pravico do samoodločbe," je dodala. Po njenih besedah si bo Slovenija še naprej odgovorno in dosledno prizadevala za mir na Bližnjem vzhodu, mirno sobivanje Izraelcev in Palestincev.

"Danes je Slovenija postala ena od pogumnih držav članic mednarodne skupnosti, priznanje prihaja v pomembnem trenutku in ne glede na to, koliko časa je vse skupaj trajalo, je parlament danes naredil pomemben korak," je ocenil vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec. "To ni samo politična gesta, je veliko več. Mislim, da s tem danes kot država dokazujemo, da smo ne glede na majhnost pogumna država, ki je pripravljena stopiti na pravo stran zgodovine," je dodal vodja poslanske skupine Levice.

poslanska skupina Levica | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija

"Zadovoljni, ponižni in ponosni smo, da smo sprejeli to odločitev, ki bo kot droben korak prispevala k premirju, dogovoru in končanju vojne v Gazi," pa je dejal vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic.

Politizacija mednarodnega priznanja kot del notranjepolitičnega boja po njegovih besedah "ni najbolj na mestu". "Točno se vidi meja med tistimi, ki smo za dogovor, mir in sporazum, ter med tistimi, ki si tega ne želijo," je dodal Sajovic.

"Slovenija se je pokazala kot zrela demokracija"

"Vesela in ponosna sem, da je Levica del vlade in koalicije, ki se je končno odločila, da prizna samostojno in neodvisno državo Palestino. Gre za zgodovinski trenutek, s katerim se je Slovenija pokazala kot zrela demokracija, ki si želi aktivno prispevati k iskanju miru in ne zatiska oči pred grozodejstvi, ki se izvajajo nad palestinskim ljudstvom," je dejala Asta Vrečko, koordinatorica Levice in ministrica za kulturo. 

"Največja opozicijska stranka SDS je ob tem izpeljala nespodoben manever. Z referendumom je želela zaustaviti Palestincem pravico do samoodločbe. To seveda ni osamljen pojav paktiranja s krvavim režimom Netanjahuja, saj mu javno podporo izražajo tudi njihovi člani. Žalosti me, da kljub drugačnim političnim stališčem, ne premorejo niti človeške empatije in pietete do žrtev, med njimi nezamisljivo velikim številom otrok, in se s takimi gestami pozicionirajo na skrajno politično desnico," je še dodala. 

Zaplet na zaplet

Koalicija je na seji predstavila argumente za priznanje. Kot so med drugim poudarjali poslanci in premier Robert Golob, bi s priznanjem med drugim dali nov zagon mirovnim pogajanjem na Bližnjem vzhodu in okrepili zmerne sile tako na izraelski kot na palestinski strani, odpravili bi tudi zgodovinsko krivico, ki je bila storjena Palestincem, in spodbudili nadaljevanje reforme palestinske oblasti. Predsednik vlade je v obrazložitvi predloga dejal, da namera po priznanju ni naključje oziroma stvar "predvolilne aritmetike".

Robert Golob | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija

Opozicijska NSi je na začetku razprave ocenila, da gre pri priznanju Palestine za volilno potezo vladne koalicije pred evropskimi volitvami, a napovedala, da ne bo proti. A nato se je zapletlo, ker je SDS tik pred začetkom seje umaknila predlog za posvetovalni referendum o priznanju Palestine, ki ga je vložila v ponedeljek. Med sejo je stranka vložila nov predlog za posvetovalni referendum, njeni poslanci pa so zapustili sejo.

Zaradi novega predloga so sejo DZ prekinili ter sklicali sejo parlamentarnega odbora za zunanjo politiko o predlogu SDS za posvetovalni referendum. Sledila je izredna seja DZ, na kateri je vseh 52 navzočih poslancev zavrnilo predlog za razpis posvetovalnega referenduma.

Predsednica DZ: Morebitno izpodbijanje priznanja Palestine ne bi bilo uspešno

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je nocoj ocenila, da morebitno izpodbijanje priznanja Palestine s strani opozicije ne bi bilo uspešno. Kot je še dejala v Odmevih na TV Slovenija, sicer težko komentira, ali bo opozicija uporabila pravna sredstva za izpodbijanje priznanja Palestine.

V opozicijskih SDS in NSi predsednici DZ očitajo kršitev poslovnika DZ, ker je DZ danes glasoval o priznanju Palestine, čeprav je SDS med parlamentarno sejo vložila nov predlog posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine. SDS opozarja, da bi zato lahko DZ po zakoniti poti o priznanju Palestine glasoval šele po 30 dneh.

"Prepričana sem, da je postopek pravi, prepričana sem tudi, da smo naredili pravi korak in prav je, da nismo čakali, kajti predlog za posvetovalni referendum je bil v tem primeru eklatantno in očitno zlorabljen," je dejala predsednica DZ.

Janez Janša | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija

Z očitki predsednika SDS, da je prva predsednica državnega zbora, ki je zavestno napovedala, da bo kršila parlamentarna pravila, se Klakočar Zupančič ne strinja. "Sem pa zagotovo prva predsednica, ki je prekinila dolgoletno prakso zlorab posvetovalnih referendumov, ki so se uporabljali samo za zavlačevanje zakonodajnih postopkov," je poudarila.

Ocenila je še, da so poslanci v DZ zato, da sprejemajo odločitve, posvetovalni referendumi bi morali biti uporabljeni zato, da se državljani izrečejo o pomembnih vprašanjih, ki jih zadevajo.

Slovenija je tako postala 147. članica ZN, ki je priznala Palestino. Palestina je Slovenijo priznala leta 1992.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 97
  • Plavi-mil 11:37 05.junij 2024.

    Diktatura v imenu svobodnih-esesovcev.

  • Stane Adamič 10:59 05.junij 2024.

    Torej če ti nekaj ni všeč ali to hočeš se pač ne držiš pravil in zakonov. To so rdeči vedno delali. Držijo se samo tistega kar jim paše- Strmo drsimo navzdol.

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:10 05.junij 2024.

    Ne strinjam se z odločitvijo vlade,ker to ni mnenje večine prebivalstva,in če pride do konflikta,naj se tile na vladi sami borijo za svoje napake