Slovenija
4887 ogledov

Nova odpuščanja, brez službe bo ostalo 60 delavcev

alpina žiri mediaspeed
Delavci žirovske Alpine, ki so na seznamu presežnih delavcev, so začeli prejemati odpovedi delovnega razmerja, je poročal Radio Slovenija. Podjetje naj bi zaradi načrtovanega prestrukturiranja v Žireh odpustilo 83 zaposlenih, nove pogodbe za zaposlitev na drugem oddelku pa bo prejelo 23 ljudi. Do konca leta naj bi bilo v Žireh še 160 zaposlenih.

Del proizvodnje bodo preselili v Bosno

Vodstvo podjetja je avgusta po zaključku kolektivnega dopusta predstavnikom delavcev in sindikatu predstavilo načrtovano reorganizacijo in optimizacijo skupine, po kateri bo do konca leta v Žireh brez dela ostalo 60 zaposlenih. Medtem je konec julija vrata zaprla tudi ena od dveh proizvodnih enot v Bosni in Hercegovini.

V drugi proizvodni obrat v Bosni bodo preselili del proizvodnih linij, in sicer montažne linije čevljev za alpsko smučanje, obutve za smučarski tek in pohodno obutev ter sekalnico, so za STA avgusta pojasnili v Alpini. Na sedežu podjetja v Žireh bodo ostali orodjarna in oddelki za vlivanje plastike ter delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, torej celoten oddelek razvoja, marketinga in prodaje.

Anita Klemenčič, smučarski tek GOSPODARSTVO Gorenjska Žirovsko Alpino prodali češki družbi K&H

Kot je danes poročal Radio Slovenija, je seznam presežnih delavcev znan, predsednica sindikata v podjetju Janja Tinauer pa je povedala, da gre za 83 ljudi, pri čemer bodo 23 ponudili nove pogodbe v drugem oddelku. Nekaj naj bi jih šlo na čakanje pred upokojitvijo, 38 pa jih bo prejelo odpovedi iz poslovnih razlogov.

"Ljudje so razočarani"

"Ljudje so razočarani, saj so bili v podjetju tudi dve ali tri desetletja. Upam, da jim bo zavod pomagal s kakšno novo zaposlitvijo," je dodala Tinauer, na škofjeloški izpostavi Zavoda RS za zaposlovanje pa so po poročanju radia pripravljeni in spremljajo razmere.

Po besedah direktorja kranjske območne enote zavoda Uroša Kopavnika bo večina odpuščenih pogoje za upokojitev dosegla v času prejemanja denarnega nadomestila, vseeno pa bodo z vsakim od njih pripravili zaposlitveni načrt. Zaposlitve se jim ponujajo tudi v drugih panogah, ne glede na raven izobrazbe, je dodal.

Lani je Alpina ustvarila 38,8 milijona evrov prodaje. Izguba je znašala 1,7 milijona evrov, vrednost EBITDA pa je bila 900.000 evrov. Vodstvo podjetja načrtuje, da bodo letos realizirali od 28 do 29 milijonov evrov prodaje, kar je približno 25 odstotkov manj od prvotnega plana. Izguba bo predvidoma znašala tri milijone evrov.

Kot je avgusta poudarila direktorica Amadea Kavčič Jesenovec, so trenutni koraki, ki so jih primorani narediti, težki in nepriljubljeni, a nujni za ohranitev podjetja. Razlogi zanje so zmanjšanje potreb po proizvodnih zmogljivostih, visoki stroški energentov, transporta in vzdrževanja, višanje minimalne plače ter velik pritisk konkurence v smislu nizkih proizvodnih cen.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Vrtnica 14:01 25.oktober 2024.

    Še dve levi vladi addddijo vse firme.

  • Avatar karjola
    karjola 13:01 25.oktober 2024.

    A ni neka ministrica izjavila da bo nakup superračunalnika izboljšal gospodartvo ki ga nimamo več?

  • tlacan 12:47 25.oktober 2024.

    Tako je to danes. Delavci dajmo potrpet za firmo. Bolni na delo, ker proizvodnja ne sme zaostajat. Če ni dnarja pa nadure ni potrebno plačat - samo da firma preživi. Dobiček gre seveda gospodarju. Potem te pa brez sramu vržejo ...prikaži več na cesto. Veste kako sem vesel, da je današnja mladina drugačna od nas. Ni res, da nočejo delat - samo sodobnih sužnjev se ne grejo prostovoljno.