Slovenija
22 ogledov

Sklicana nujna seja zaradi Gorenaka

Vinko Gorenak Boštjan Tacol
Pogodbe o sindikalni dejavnosti s policijskimi sindikati bodo veljale še šest mesecev, vmes pa bodo potekala pogajanja o sklenitvi novih pogodb, je na nujni seji odbora za notranje zadeve poudaril notranji minister Vinko Gorenak.

Zahtevo za sklic seje odbora so podali poslanci Pozitivne Slovenije (PS). Po njihovi oceni je konflikt med policisti in notranjim ministrom Vinkom Gorenakom presegel okvire običajnega socialnega dialoga. To potrjuje tudi vložitev zahteve za zbiranje podpisov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma in napoved o zaostrovanju stavke, menijo v poslanski skupini.

Na seji je zahtevo za sklic seje predstavila poslanka PS Barbara Žgajner Tavš. Enostranska prekinitev pogodb s policijskima sindikatoma, ki jo je generalnemu direktorju policije Janku Goršku naročil Gorenak, je "več kot očitno kaznovanje policistov zaradi njihove stavke, kar je nedopustno", je povedala. Kot je poudarila, je izjemno nevarno početje, da minister na tako pomembnem resorju s svojim načinom komunikacije zaostruje razmere.

Gorenak očitke zavrnil

Notranji minister pa je očitke sklicateljev zavrnil. V nagovoru članom odbora in sindikalistom se je dotaknil konkretnih nesoglasij s sindikati.

O prekinitvi pogodb s policijskima sindikatoma je ponovno pojasnil, da sta policijska sindikata v letu 2011 za sindikalno dejavnost porabila več kot 60.000 ur. Glede na seštevek ur to pomeni, da je 32 policistov 365 dni lanskega leta delalo samo za sindikat. Za denar, namenjen plačilu teh ur, pa bi policija lahko nabavila 48 vozil.

Notranji minister se je dotaknil tudi podatkov o plačah policistov, ki krožijo v javnosti. Poudaril je, da je policijsko delo vredno veliko več, kot kažejo številke, in da je včasih neprecenljivo. Potrdil je tudi, da nekateri policisti dobijo le 650 evrov, a gre v teh primerih ali za plačo policista začetnika brez kakršnih koli dodatkov ali za policista v bolniškem staležu. Povprečna neto izplačila pa so višja, je povedal minister.

Predstavnika sindikatov: pripravljeni smo se pogajati

Minister je ob tem zavrnil tudi očitke o pomanjkanju socialnega dialoga. Zatrdil je, da se s sindikalisti pogovarja mnogokrat in da se tudi v marsičem strinjajo, denimo o potrebi po izboljšanju kadrovskega stanja. Zato je napovedal, da si bo ob obravnavi proračunov za prihodnja leta prizadeval, da bi v policiji spet zaposlovali.

Predsednika policijskih sindikatov, ki sta bila tudi vabljena na sejo odbora, pa sta izpostavila, da sindikate moti predvsem, da odpoved pogodb za sindikalno dejavnost sovpada s stavko policistov, ki pa ni uperjena proti ministru. Predsednika sindikatov Radivoj Uroševič in Zoran Petrovič sta povedala tudi, da so se sindikati pripravljeni pogajati o spremembah pogodb in določb o koriščenju ur za sindikalno dejavnost.

Izhodišče Sindikata policistov Slovenije, zapisano v dopisu policiji, pa je, da se v novi pogodbi za 40 odstotkov zmanjša dogovorjen fond ur za sindikalno dejavnost. "Ta presežek ur naj se nameni za najbolj obremenjene delavce v policiji v obliki dodatnih prostih dni. Obremenjene delavce lahko izbere delodajalec sam, po predhodnem mnenju sindikata," piše v dopisu odvetniške družbe.

Od policije pričakujejo njihov predlog sprememb v primernem času. Če v razumnem času ne pride do sporazuma, bodo predlagali izdajo začasne odredbe, s katero bodo sodišču predlagali, da zadrži učinke odpovedi pogodbe.

Predsednica odbora Maša Kociper (PS) je sejo po uvodnih besedah sicer prekinila, z razpravo članov odbora bodo tako nadaljevali prihodnjič.

Komentarjev 2
  • dragec 09:11 27.april 2012.

    Bravo miličnik Vinko. Tudi jaz sem brez dlake na jeziku in te sprašujem o tvoji odgovornosti v času aretacije tvojega sedanjega šefa. Hvala tovariš miličnik.

  • mia 07:38 27.april 2012.

    in koliko stanejo nujne seje in kdo odloča kaj je nujno. ali gre za življenja, ali poslanci potrebujejo le dodatna plačila za delo na praznike.