Ob včerajšnjem martinovem so v Simoničevi kleti semiške penine predstavili in v pokušino ponudili penino iz steklenic, ki so jih pred sedmimi meseci, da bi pijačo starali, pri Maslenici potopili v morje.
Na globini 30 metrov je zorela v 600 steklenicah in 200 glinenih amforah, Ivan Simonič, pridelovalec penin, pa je pijačo poimenoval po bogu morja Pozejdonu. “Penina je najprej tri leta zorela na drožeh v kleti, potem pa v morju, kjer se ji je zaradi konstantne temperature okoli 12 stopinj Celzija dodatno izboljšala kakovost,” je pojasnil Simonič. Narejena je po klasični francoski metodi, vsakodnevno obračanje pa je opravilo kar morje s svojim valovanjem.
Pot do prepoznavnosti
Za uvozna in izvozna dovoljenja ter koncesijo za potop je poskrbel masleniški župan Martin Baričević. “Zamisel je izvirna, in ker je penina kakovostna in privlačnega videza, je tudi tržno zanimiva,” je dejal Baričević. Pod morjem imajo namen zgraditi vinsko klet, tako da bi ob omembi kraja Maslenica vsak pomislil na semiško penino, je dodal Baričević.