Slovenija
44249 ogledov

Zadnji podatki: le v treh regijah šole zagotovo ostajajo zaprte

zurnal24.si
Vlada bo danes odločala, ali se že v ponedeljek po treh mesecih lahko znova odprejo šole.

V načrtu sproščanja ukrepov je predvideno, da se v rdeči fazi epidemiji lahko po manj prizadetih regijah odprejo prvi trije razredi šol. Oba pogoja za prehod v rdečo fazo sta danes izpolnjena.

Še včeraj je bila izpolnitev negotova, saj je bilo v bolnišnicah 1200 bolnikov s covidom, pogoj pa je, da jih mora biti manj.

Janez Janša je včeraj dejal, se bodo v primeru, če bodo izpolnjeni pogoji za prehod v rdečo fazo, šole in vrtcu odpirali po regijah, šolanje pa bo potekalo po C modelu. Je pa poudaril, da drastičnega sproščanja v ponedeljek ni mogoče pričakovati ter da je potrebno pogledati celotno sliko in vse pretehtati, da ne bi prišlo sproščanja le za en teden.

Včeraj je bilo tako uradno potrjeno, da je tudi v Sloveniji prisoten tako imenovani angleški sev virusa, ki je precej bolj, menda za 70 odstotkov bolj nalezljiv kot sev, ki je bil doslej pri nas. Janša je sicer delno že odgovoril, kako bo to vplivalo na sproščanje ukrepov pri nas. 

Vlada bo imela na mizi podatke, ki jih lahko spodaj vidite prikazane na zemljevidu.

Na današnji dan vse regije razen treh izpolnjujejo pogoje za odpiranje šol, a je na primer Pomurska le za odstotek pod zastavljenim kriterijem, Zasavska za tri in Savinjska za pet odstotkov pod zastavljenim kriterijem.

Če bi se na primer vlada v luči Janševe izjave, da ne bi odpirali le za en teden, odločila, da odpre šole le v regijah, ki so vsaj deset odstotkov pod mejo, bi se šole v ponedeljek odprle v Koroški, Obalno-kraški, Osrednjeslovenski, Podravski in Gorenjski regiji. Najboljše so trenutno razmere na Koroškem, ki je že 24 odstotkov pod zastavljenim mejnikom.

Vsako odpiranje dejavnosti je seveda možnost za več interakcij in če je tam okuženi, se lahko okužba prenaša naprej. Če govorimo o odpiranju šol in vrtcev, moramo poudariti, da so otroci tisti, ki se običajno redkeje okužijo in zbolijo, po določenih raziskavah imajo v dihalih manjšo količino virusa in to predstavlja manjše tveganje za širjenje okužbe na druge populacije.

Predstojnik mariborske območne enote NIJZ Maribor Zoran Simonovič.

Zagotovo pa na odprtje šol že ta ponedeljek ne morejo računati v Jugovzhodni Sloveniji (pet odstotkov nad mejo), Goriški (14 % na mejo) in Posavski, kjer so razmere najslabše, saj kar za 38 odstotkov presegajo zastavljeni kriterij.

Simonovič je dodal še, da so "ravnatelji dobro pripravljeni na ta model, ki bo morda zahteval učenje v dvoizmenskih turnusih, da zmanjšamo število otrok, ki bodo naenkrat na enem mestu". V zvezi z odprtjem šol sicer ostaja še kar nekaj neznank, med drugim bi lahko šli po modelu C v šole tudi 4. in 5. razredi. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 02:18 21.januar 2021.

    Kaj ni bilo pred časom rečeno, da je kao protiustavno ali nekaj podobnega, če ne grejo vsi otroci na enkrat in pod enakimi pogoji v šolo? Kako pa bo to zgledalo pri srednješolcih? tisti, ki se iz Goriškega vozi v ...prikaži več Lj v šolo, bo sedel doma al kako?

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 13:29 20.januar 2021.

    #PrenehajmoSeTestirati in bo korona izginila.