Slovenija
20685 ogledov

"Roman je ženske javno otipaval in na očeh vseh nadlegoval"

Roman Uranjek Profimedia
"Bil je vratar, mimo katerega na pomemben del ljubljanskega umetniškega prizorišča ni bilo mogoče vstopiti. In če si se mu zameril, si iz prizorišča izpadel."

Novinarka, založnica in publicistka Maja Megla je za Reporter opisala svojo izkušnjo s pokojnim umetnikom Romanom Uranjekom, ki ga povezujejo z Dušanom Josipom Smodejem. Ta naj bi zlorabljal mladoletna dekleta in se nad njimi spolno izživljal. 

"Z Romanom sva postala par jeseni leta 1986. Odnos je trajal mesec dni do prvega poskusa ponižujočega, deviantnega spolnega odnosa. O njem ne želim javno govoriti, lahko pa ga, če bo potrebno, opišem policiji ali tožilcu. Najin odnos sem takoj prekinila. Zaradi tesnega druženja z Laibachi sva za tem več kot deset let ostala v bližini eden drugega. Mnogokrat me je v tem času nagovoril, kako nedorasel je bil nekdaj. Dajal mi je vtis, da je šlo za pubertetne neumnosti, da se je spremenil in dozorel," je med drugim zapisala Megla, ki je Uranjeka torej dobro poznala.

"Roman je ženske javno otipaval in na očeh vseh nadlegoval. Najpogostejše reakcije so bile: 'Ah, naš Romanček!' Na desetine, morda stotine žensk in moških smo/ste bili temu priča v javnosti! Spolno nasilje je izvajal tudi malce bolj skrito, ženskam v usta potisnil jezik, se ob žensko podrgnil z nabreklim udom, jo zagrabil za joške, šlatal po riti in za mednožje. Govorim o tistem, kar sem sama doživela in videla zadnjih trideset in več let, in kar so izkusile ženske, ki jih dobro poznam. Ker je bil slaven, se mu je gledalo skozi prste."

Tovrstnih primerov je bilo, tako Megla, veliko. Opisala je dogajanje na enem od dogodkov v organizaciji ministrstva za kulturo: "Stekel je proti dvema dekletoma, ki sta sedeli na stolih, padel na kolena in se pridrajsal do njiju ter začel eno otipavati od gležnjev proti kolenom do mednožja. Dekle je okamenelo. Nato je vstal in stekel na drugo stran, zagrabil za ramena pokojno slikarko Lučko Koščak, jo zaobrnil in zalizal v usta. Ko ga je odrinila, je stekel zopet na tretjo stran dvorane in s početjem nadaljeval."

Kljub vsemu mu je 15 let po tem dala novo priložnost za prijateljstvo, a se je spet opekla. Leta 2011 sta stike prekinila, je pojasnila.

A kljub vsemu je veljal za izjemno pomembno osebo na kulturni sceni. "Bil je vratar, mimo katerega na pomemben del ljubljanskega umetniškega prizorišča ni bilo mogoče vstopiti. In če si se mu zameril, si iz prizorišča izpadel. Dobil je moč, da je posegal v življenja ljudi. S krepitvijo moči se je stopnjevala tudi njegova objestnost. Živel je dvojno življenje. V krogih vplivnežev je bil galanten, pozoren in zabaven ter zelo sladek in ljubezniv do tistih, ki so bili pomembni na njegovi karierni poti. Imel pa je tudi svoje temno življenje: spolno predatorstvo, ki je bilo na očeh javnosti, in diabolično perverznost, za katero smo izvedeli nedavno, četudi se je v drobcih nakazovala že prej," je zapisala Megla, ki meni, da je v Smodeju Uranjek našel idealnega družabnika, s katerim sta "izživljala svoje temačne perverznosti".

Megla je objavila tudi pričanje ene od Uranjekovih žrtev, ki je oddala ovadbo na okrožno javno tožilstvo: "Zahteval je, da se uležem na tla in je hodil obut s čevlji po mojem telesu, neoziraje se na bolečino. Nositi sem morala pasjo ovratnico in hoditi po njegovem stanovanju kot žival-psica ter obvezno piti šampanjec s pasje sklede. Privezoval me je na stol in bičal, medtem ko sem ga morala oralno zadovoljevati. Uriniral mi je po obrazu in telesu, polival vroči vosek po telesu, porival steklenico šampanjca v vagino..."

Poudarila je, da ovadb ni bilo, ker so bila mnoga dekleta ohromljena s sramom, krivdo in strahom. Dekletom, ki so zapisala svoje izkušnje, pa povsem verjame, je dodala.

"Žal mi je za vse žrtve in tudi za vse tiste, ki živite v zanikanju, lažni hvali in molku, kajti z molkom soustvarjate predatorsko družbo," je sklenila zapis, ki je v celoti dostopen na tej povezavi

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • 8e1959c12b71f02f8171e5f4378c561a9f5245b2 20:10 30.avgust 2022.

    JAŠAR AHMEDOVSKI-ŠTA ZADRMA KAO GROM.

  • lojs 18:52 30.avgust 2022.

    hvala ker se nekateri tako spravljate name, ampak kaj ko bi kdo komentiral sploh naslov članka , torej kaj je on počel na očeh javnosti ... javnost je marsikaj videla, pa nihče ni karkoli storil, nobene prijave, nič ... preprosto ...prikaži več tega ne morem dojet ... a se je res v 30 tih letih vse tako spremenilo? po koliko takih zgodbic še čaka na objavo?

  • MK_NEW 18:04 30.avgust 2022.

    pizdun nemarni. naj si flašo dajo v rit novinarji kulture, ki PIŠEJO LEPE NEKROLOGE. CIGAN POSILJEVALSKI ŠKODA DA SI SRAMOTNO CRKNU, DA TE NISO GNALI NA SODIŠČE.... MARŠ