Slovenija
22 ogledov

Reke naraščajo

Zaradi obilnega deževja lahko narasejo nekatere reke. Žurnal24 main
Slovenijo je v noči na petek zajelo deževje, ki bo najmočnejše v osrednjem, zahodnem in jugozahodnem delu države. Zaradi večje količine padavin so narasle nekatere reke.

V razmeroma kratkem času lahko na posameznih območjih zapade tudi do 80 mm padavin. Janez Polajnar z Agencije Republike Slovenije za okolje je za zurnal24.si povedal: "Pričakujemo, da bodo reke v večjem delu države dopoldne in tekom dneva naraščale. Zlasti reke v zahodni, osrednji in jugozahodni Sloveniji. V primeru nalivov, močnih lokalnih padavin pa lahko na teh območjih naraščajo tudi manjši potoki in hudourniki."

 

Pretok rek

Največji pretok imajo Sora, Idrijca in Savinja pri Nazarjah in Medlogu.

Ponoči je v Železnikih breg prestopila Češnjica in zalila devet hiš. Do tega je prišlo, ker so delavci Cestnega podjetja Kranj v strugi pustili stroje za regulacijo pretoka, ki so ob močnem deževju ovirali pretok. Nevarnosti, da bi Selška Sora v svojem zgornjem toku danes poplavljala, ni."Tam ni glavnina padavin, tako da tekom dneva ne pričakujemo naraščanja Selške Sore v njenem zgornjem toku," je dejal Polajnar.

Popoldne bo dež oslabel in bo proti koncu dneva tudi ponehal, umirilo se bo tudi naraščanje rek. "Že v drugem delu dneva in v noči na soboto bo večina rek začela upadati. Razen seveda kraške Ljubljanice, ki bo še naraščala, in Save v spodnjem toku," zaključuje Polajnar.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.