Slovenija
305 ogledov

Pripravljajo deložacije

Mitja Tkalec, pooblaščenec podjetja Westbrook Estate, še ne ve, kdaj se bo izvrš Žurnal24 main
Korotansko naselje. Okrajno sodišče že vroča odločbe o deložaciji stanovalcem, ki se še niso izselili.

Vsaj štiri družine iz Drabošnjakove ulice 9 a–f so že dobile odločbo o deložaciji. Predloge za izpraznitve stanovanj 14 družin je septembra na ljubljansko okrajno sodišče vložil lastnik zemljišča Westbrook Estate. Zanj smo pred časom razkrili, da ima v Londonu, kjer je registrirano, samo nabiralnik.

POTEK DELOŽACIJ Na silo. Izvršitelj Marijan Hojs je pojasnil, da se bo izvršba lahko začela šele po tem, ko bo od sodišča prejel odredbo za nasilni vstop v stanovanje. Če dolžnika ne bo doma, bo ob asistenci ključarja in ob dveh pričah vstopil v stanovanje. Deložiranci lahko prevzamejo vse svoje premičnine, sicer jih spravi izvršitelj. Stroške deložacije, okoli 3.500 evrov na postopek, najprej plača upnik, nato pa jih sodišče prenese na dolžnika. Izvršitelj upa, da bo center za socialno delo poskrbel za izseljene ljudi in se v izvršilni postopek dejavno vključil.

 

Prve odločbe so prispele 7. oktobra, nekatere družine so že podale ugovor. A kot je povedala predsednica Okrajnega sodišča v Ljubljani Vesna Pavlič Pivk, ugovor ne zadrži izvršbe. Izvršitelj lahko začne izvršbe takoj, ko ga sodišče določi za izvršitelja, vendar najpozneje v 30 dneh po tem.

Izvršb pa ne more začeti pred obvestilom sodišča, da je že poteklo osem dni od vročitve sklepa o izvršbi stanovalcem. ˝Naša odvetnica se bo pritožila,˝ je dejala Ikonija Golub, ki je že dobila odločbo. Povedala je, da jih v zadnjem času ni obiskal noben predstavnik lastnika zemljišča in da se z možem nimata kam odseliti, čeprav lastnik trdi drugače.

˝Država nas je prodala. Zdaj na vseh ustanovah, kamor potrkamo, pravijo, da nič ne morejo, ker je to zasebno zemljišče,˝
je bila ogorčena in dodala: ˝Čakamo kot jagnje na nož.˝

Izvršitelj Marijan Hojs iz Kamnika, ki naj bi izvršbe izvedel, teh še ni prejel v delo. Mu je pa odvetnik upnika, torej Westbrook Estata, že sporočil, da jih bo prejel v izvršbo.

Odločitev s poravnavo
Družine bi se iz stanovanjskih barak morale izseliti na podlagi lani sklenjene sodne poravnave, da bi lahko lastnik Westbrook te porušil in na zemljišču zgradil 600 novih stanovanj. O deložacijah pa je okrajno sodišče odločalo prav na podlagi sodnih poravnav.

Že poleti je stanovalce k izselitvi pozval lastnik, a se niso odselili. Tistim, ki so se odločili za nakup stanovanja v bodoči soseski in nimajo kam, bi namreč moral zagotoviti nadomestna stanovanja v Stegnah 18 a ali v bivalnih zabojnikih, a tega po besedah stanovalcev ni storil. Zabojniki naj bi bili neprimerni, stanovanja v Stegnah 18 a pa zasedena.

Pooblaščenec Westbrook Estata Mitja Tkalec je pred časom dejal, da je družin, ki se ne želijo izseliti in bi rade iztržile več, kot določa poravnava, od pet do osem. Zdaj je dejal, da so predloge za deložacije vložili za vse, ki bi se že morali izseliti, da bi jih k selitvi spodbudili in da si, če so se zanjo že odločili, ne bi premislili.

Za stanovalce, ki se bodo izselili sami oziroma sklenili dogovor, pa bodo izvršbo umaknili, je zatrdil. ˝Upnik bo sam predlagal, koga se bo izselilo in koga ne,˝ je dodal Tkalec in poudaril: ˝Na tujem ne moreš biti, to je povsem jasno. Sodni postopki lahko trajajo 20 let, vendar tukaj ljudje več ne bodo.˝

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.