Slovenija
6760 ogledov

Prenavljali bodo velik del avtoceste, promet bo v tem času močno oviran

avtocesta promet Saša Despot
Avtocestni odsek med Dramljami in Slovenskimi Konjicami bo obnovil konzorcij pod vodstvom družbe Pomgrad iz Murske Sobote. Tako je odločil Dars, ki je ponovljeni javni razpis za obnovo tega dobrih 6,5 kilometra dolgega odseka štajerske avtoceste objavil v začetku maja. Vrednost pogodbe je 61,6 milijona evrov brez davka.

Dars je ponovljeni javni razpis objavil 2. maja, potem ko je prvega lani dvakrat razveljavila Državna revizijska komisija. Glavna gradbena dela naj bi stekla v letu 2025.

Obseg predvidenih del na tokratnem razpisu je sicer nekoliko ožji kot na prvotnem razpisu, objavljenem v letu 2022. Celoten odsek, na katerem so predvidena obnovitvena dela, je tako krajši za 2,5 kilometra. Še vseeno pa gre zaradi kompleksnosti tega dela štajerske avtoceste, na katerem sta dva predora in več viaduktov, za največji trenutni načrtovani projekt rekonstrukcij na avtocestnem omrežju.

Obnova vozišča, odvodnjavanja, notranjih oblog ..

Razpis predvideva obnovo vozišča v obe smeri, prenovo odvodnjavanja in notranje obloge predorov Pletovarje in Golo rebro, vzpostavitev prisilnega prezračevanja v vseh predorskih ceveh obeh predorov, vzpostavitev ubežnih poti v omenjenih predorih in zamenjavo tehnološke opreme ter sanacijo viaduktov Škedenj I, Škedenj II in Grapa. Predvidena je tudi postavitev protihrupnih ograj na odseku.

Dars je tokrat prejel tri ponudbe, med katerimi je izbral ponudbo, ki jo je Pomgrad oddal skupaj z družbama CGP iz Novega mesta in Iskra iz Ljubljane, je razvidno iz današnje objave na portalu javnih naročil.

Druga dva ponudnika s po nekaj milijonov evrov višjima ponudbama sta bila konzorcij družb Strabag, njene ljubljanske podružnice in IMP ter konzorcij družb GIC gradnje, Spegra, Mapri proasfalt in Garnol.

Po načrtih naj bi glavna gradbena dela potekala v letu 2025 in po napovedih iz preteklosti najverjetneje tudi še v gradbeni sezoni 2026. Promet, ki je na štajerski avtocesti izjemno gost, bo v tem času močno oviran, zaradi česar so že potekali tudi pogovori z lokalnimi skupnostmi na območju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • crniovcar 19:54 23.september 2024.

    Veliki del AC se obnavlja že 30 let PIKA.Nič novega

  • Avatar Leon
    Leon 17:41 23.september 2024.

    Karkoli bodo počeli bo ostala dvopasovnica kjer se bomo vozili v jutranjih kolonah proti LJ.