Slovenija
11043 ogledov

Prekrški, ki vam jih policisti spregledajo

Policija Gregor Prebil Fotografija je simbolna.
Med stavko policisti ugotovijo za dve tretjini manj kršitev cestno prometnih predpisov.

Policisti od začetka oktobra spet stavkajo, potem ko so 12. februarja začeto stavko zaradi odstopa predsednika prejšnje vlade Mira Cerarja 14. marca prekinili. 

Od ponedeljka, 1. oktobra policisti državljanov ne kaznujejo več za manjše prekrške oziroma zanje izrekajo le opozorila. Manj jih je na javnih krajih in ne opravljajo preventivnih nalog, intervencije pa le v nujnih primerih oz. ko sta ogrožena varnost in premoženje ljudi.

Policija nadzor prometa stavka Slovenija Policija: Začnemo v ponedeljek 7.00

Nevladniki opozarjajo na slabšo varnost

Nevladne organizacije s področja preventive v cestnem prometu so takoj po začetku stavke pozvale vlado in policijska sindikata, naj najdejo hitro in učinkovito rešitev, da se ne bodo ponovile napake iz leta 2016, ko je stavka 2016 pustila velike posledice na področju varnosti na cestah.

V Zavodu VOZIM ter na Inštitutu za civilizacijo in kulturo so opozorili, da je v prvi polovici leta 2016, ko je bila stavka v polnem razmahu, je na naših cestah umrlo 17 odstotkov več oseb kot v primerljivem obdobju leta 2015, kar pomeni 14 oseb več. 

Radar Poziv Slovenija Opozorilo pred strašnimi posledicami policijske stavke

V tem času se je zgodilo tudi 26 odstotkov več nesreč s smrtnim izidom, ki so bile povzročene s strani alkoholiziranih povzročiteljev, ki je eden izmed ključnih razlogov smrtnosti na naših cestah.

Stavka je uperjena proti vladi ne ljudem

V mesecu februarju, ko se je začela letošnja stavka, je umrlo pet oseb, marca pa sedem, kar je primerljivo z istima mesecema v preteklih letih, a število žrtev med posameznimi meseci ves čas niha. Je pa iz podatkov policije razvidno, da so v času stavke v februarju in marcu letos izrekli bistveno manj ukrepov na področju varnosti cestnega prometa kot v istem obdobju lani. 

"V času od 12. februarja do 14. marca 2018 je bilo ugotovljenih 12.425 kršitev cestnoprometnih predpisov, v enakem obdobju leta 2017 pa 36.067," je pojasnila Vesna Drole s Policije. 

Prav tako je razvidno, da je bilo v letu 2017, ko policijske stavke ni bilo, ugotovljenih manj kršitev, kot leta 2015 in 2016, ko je potekala stavka med 18. novembrom 2015 in 2. junijem 2016. 

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič poudarja, da stavka ni uperjena proti ljudem, ampak vladi. "Mi smo stavko napovedali vladi, ne ljudem," je dejal Uroševič. "Naš interes je, da stopnja varnosti ostaja na istem nivoju ali celo boljša, ker se ne opravlja vse tisto, kar ni potrebno."

Poudarja, da oktobrska stavka poteka v enakih okvirih kot je v februarju in marcu. "Opravljajo se vse naloge, ki so potrebne za zagotavljanje varnosti državljank in državljanov ter njihovega premoženja," pravi Uroševič. "V tistih primerih, kjer imajo policisti možnost kot sankcijo izreči le opozorilo in so podani vsi razlogi za to, izrekajo le opozorilo."

"Stavka ne pomeni manj alkotestov"

Gre za prekrške, za katere je zakonodajalec predvidel, da niso tako družbeno nevarni, kot so kršitve glede dodatne opreme ali dokumentov, nikakor pa na cesti ne spregledajo alkoholiziranih voznikov. "Stavka ne pomeni manj alkotestov," je izrecno poudaril prvi policijski sindikalist. 

Alkotest | Avtor: Ivan Zupič Ivan Zupič

Do kdaj bo stavka potekala, Uroševič ne zna napovedati, ker se z vlado še niso sestali. "Odziva vlade ni," poudarja Uroševič. "Vse, kar je vlada do sedaj naredila, je, da je imenovala pogajalsko skupino, s čimer nas niti ni neposredno seznanila. Obveščeni smo bili s strani medijev in spletne strani vlade, kjer smo lahko ugotovili, kdo sploh je v pogajalski skupini, nam kot stavkovnemu odboru pa niso bila predstavljena niti sestava pogajalske skupine niti njihova izhodišča za pogajanja."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Anza 08:40 15.oktober 2018.

    Policija je proračunski porabnik, namenjen za zagotavljanje varnosti in umirjanje prometa. Kaznovanje ni vedno vzgojno! Policija je preveč osredotočena na promet in kaznovanje! Zanima me, če sploh še lovijo preprodajalce drog?? Policisti pa za svoje prekrške dobivajo le opozorila, zakaj ...prikaži več smo ostali drugorazredni??

  • maresem 19:12 14.oktober 2018.

    Za tako delo in šopirjenje po cesti, že sedaj preveč dobijo. Da o poznavanju CPP in bontona na cesti ne govorim.

  • borut08 14:22 14.oktober 2018.

    Mafija v modrem ze 27 stran gleda ko elite ropajo drzavo oz.jim drzava to velikodusno to omogoca.