Slovenija
11 ogledov

Prekinili so delo

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Vegrad. Razlog za ustavitev del neplačane nadure in regres za lani.

Delavci Vegrada v Celovških dvorih so včeraj dopoldne za nekaj ur prekinili delo in zahtevali sestanek z vodstvom podjetja.

Poudarili bi, da Vegrad vsem zaposlenim v družbi plače izplačuje redno.
Branka Gabrijel, Vegrad, d.d.

Vegradov prvi sindikalist Samo Mastnak je potrdil, da delavci dela niso prekinili zaradi nizkih temperatur, ampak zaradi neizplačanih nadur za november in zaradi le delno izplačanih regresov za lani. Neizplačilo vseh nadur pri decembrski plači je potrdila tudi direktorica za kadrovsko in splošno področje v Vegradu Branka Gabrijel.

Vzrok nelikvidnost
Delavci so po besedah Mastnaka dobili le akontacijo regresa. To pomeni 350 evrov neto v proizvodni dejavnosti in 250 evrov neto v režijskih službah, in sicer od skupno 800 evrov bruto regresa, predvidenega za gradbeno dejavnost. Podjetje, kot pravi, tako delavcem dolguje še okoli tretjino regresa za lani. Nadur pa naj ne bi v Vegradu izplačali zaradi likvidnostnih težav oziroma pomanjkanja prilivov, je povedal Mastnak. Že 23. decembra so se menda delavci z vodstvom dogovorili, da bodo izplačane takoj, ko bo podjetje imelo dovolj denarja. “Vsi so pričakovali plačane nadure,” pravi Mastnak.

Gabrijelova pa je po sestanku, ki ga je na zahtevo upirajočih se delavcev pripravilo vodstvo, v kratkem sporočilu za javnost zapisala, da so se dogovorili o izplačilu oziroma koriščenju nadur. Delo že teče normalno, je dodala.

Tovšakova okrivila vreme
Da so vzrok prekinitve dela nizke temperature, pa je za Finance.si izjavila direktorica Vegrada Hilda Tovšak. “Ni premrzlo,” je dejal Mastnak. Delo do minus osmih stopinj Celzija je po njegovih besedah predvideno tudi v kolektivni pogodbi za gradbeništvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.