Slovenija
37 ogledov

Pravilni obračuni dražje vode

(Foto: null) Žurnal24 main
Vodarina in kanalščina. Obračuni so pravilni, voda pa se je res podražila.

Zaradi bistveno višjih novembrskih računov za vodo od oktobrskih sta se hkrati na nas obrnila dva bralca. Bralko je razjezila skoraj podvojena cena vodarine in kanalščine na računu, bralca pa zaračunana prekomerna poraba vode.

V podjetju Vodovod Kanalizacija (Vo-Ka), ki na območju Ljubljane skrbi za dobavo pitne vode, so opozorili na nov pravilnik o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja, zaradi katerega se od 1. novembra 2009 voda zaračunava drugače. Obenem se je s tem datumom podražil tudi odjem pitne vode, v povprečju za 48,82 odstotka.

Novi zamenjali stare
Voda se zdaj obračunava z novima postavkama omrežnina in vodarina. Sredstva iz omrežnine po navedbah Vo-Ka pokrivajo stroške v zvezi z infrastrukturo, njeno zavarovanje in odškodnine v zvezi z njo.

Obračunava se kot dvanajstina letne cene in se določa glede na zmogljivost vodovodnih priključkov. Omrežnina nadomešča priključno moč in je stalen mesečni strošek, neodvisen od porabe.

Bralcu, ki ga je zmotilo zaračunavanje prekomerne porabe po premeru cevi in ne po delilniku, pa so na Vo-Ka odgovorili, da se po novem pravilniku obračunavanje normirane porabe vode glede na število ljudi v stavbi uporablja samo za večstanovanjske stavbe, ki pa morajo imeti upravnika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.