Slovenija
13 ogledov

Posvojeno božično drevo

Žurnal24 main
Praznična smreka. V okolici Ljubljane si jo lahko izposodite.

"V ZDA so začeli izposojati drevesa že v 90. letih," je zamisel za izposojo prazničnih smrek in jelk v loncu pojasnil Gregor Hribar iz nedavno ustanovljenega in ekološko naravnanega podjetja Čarna. V elektronski pošti, s katero so širili novico o najemanju dreves, so zapisali, da se jim je zamisel porodila zaradi želje, da ne bi bilo treba drevesa po praznikih zavreči oziroma uporabiti umetnega.

Lonec s smreko na dom
Drevo različnih velikosti lahko naročite na spletni strani Zeleno-drevo.si. Na izbrani datum – 18., 21. ali 22. decembra – ga pripeljejo na dom, po praznikih – 11. januarja ali po svečnici 3. februarja – pa ga tudi odpeljejo. So različno visoka in različnih vrst: najmanjša so visoka med 80 in sto centimetri, največja merijo skupaj s posodo več kot 230 centimetrov. Najem pa stane med 40 in 70 evri.

Ker je drevo posajeno v lonec, ga bodo v drevesnici Prestranek po praznikih presadili nazaj v zemljo. Hribar je dejal, da jih je sprva skrbelo, ali bo drevo preživelo vrnitev v naravo, a so jim strokovnjaki v drevesnici zagotovili, da bo. Obenem bodo najemnikom dreves priskrbeli navodila za skrb za drevo. Da ga morajo zaliti, pa jih bodo obveščali tudi po elektronski pošti. Za zdaj je drevo mogoče naročiti samo v Ljubljano in okolico. Hribar pa je že napovedal, da jih bodo še letos ponudili tudi Mariborčanom. Pričakuje, da bodo pred prazniki izposodili od 150 do 200 dreves.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.