Slovenija
2918 ogledov

"Porabi se 6,5 milijona evrov in potem se išče srečnega dobitnika"

računalnik, elektronska pošta Jaka Dimc
Poslanska skupina NSi zahteva sklic nujne seje komisije DZ za nadzor javnih financ glede nakupa računalnikov na ministrstvu za digitalno preobrazbo, na kateri bi se seznanili z nakupom 13.000 prenosnih računalnikov, ki ga je v vrednosti nekaj manj kot 6,5 milijona evrov opravilo ministrstvo za digitalno preobrazbo.

"Gre za sum negospodarne porabe javnih sredstev," pravi poslanec NSi Aleksander Reberšek.

Emilija Stojmenova Duh | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS
Ministrstvo za digitalno preobrazbo, ki ga vodi Emilija Stojmenova Duh, je po navedbah portala preiskovalno.si z nakupom 13.000 nižjecenovnih prenosnikov neracionalno porabilo za šest milijonov evrov davkoplačevalskih sredstev, posel pa enakovredno porazdelilo med štiri ponudnike, da nihče ne bi podvomil o favoriziranju enega. Gre za podjetja Lamcom, Unistar, Gambit trade in Acord-92, vsakemu je ministrstvo namenilo 1,6 milijona evrov za 3.250 prenosnikov. Reberšek ob tem poudarja, da ni jasno, ali so računalniki po tehničnih karakteristikah sploh ustrezni, za kaj jih bodo uporabljali in ali jih sploh potrebujemo. 

"Zdi se, da je bil razpis izpeljan brez jasnih ciljev, meril in kriterijev,"  pravi Reberšek, ki meni, da obstajajo resni sumi, da je šlo za netransparentno in neučinkovito porabo javnega denarja.

Ministrstvo obtožbe zavrača

Ob tem portal navaja oceno računalniških strokovnjakov, da je ministrstvo naročilo povprečne, če ne slabše in cenovno bolj ugodne prenosne računalnike, neprimerne za resno delo. Procesorji so starejši, grafične kartice slabše. Avtor prispevka se sprašuje, kam bodo prenosnike podtaknili, da upravičijo neracionalno porabo davkoplačevalskih sredstev.

Več pojasnil o nakupu računalnikov bo danes ob 13.30 podal državni sekretar na ministrstvu za digitalno preobrazbo Miroslav Kranjc

Na ministrstvu očitke zavračajo. Zagotovili so, da so prenosniki dovolj kakovostni tako za začetnike kot tudi za bolj izkušene uporabnike, saj je razlika med procesorji 12. in 13. generacije minimalna. Računalnike so kupili za tri različne skupine prebivalcev, in sicer za namen brezplačne izposoje ranljivim skupinam prebivalcev, za vrtce in osnovne šole ter za pravne osebe javnega prava, prizadete v poplavah in plazovih, so dodali. Kot je ministrica Stojmenova Duh pojasnila za portal, na ministrstvu s tem nakupom izpolnjujejo zaveze iz zakona o digitalni vključenosti. Dodala je še, da gre predvsem za otroke s socialnega roba.

"Porabi pa se 6,5 milijona evrov in potem se išče srečnega dobitnika"

"Izkazalo se je, da nobena od teh skupin o nakupu računalnikov ni vedela ničesar," pravi Reberšek. Predsednik Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije Gregor Pečan je denimo o nakupu računalnikov izvedel iz medijev, ministrstvo za izobraževanje je že lani šolam namenilo dva milijona evrov za nakup računalniške opreme, poplave pa so Slovenijo prizadele šele nekaj tednov po objavi razpisa.

Na seji bodo med drugim predlagali, naj jim ministrstvo za digitalno preobrazbo predloži natančno poročilo o izvedbi razpisa ter o njegovih ciljih, merilih in kriterijih. Želijo tudi natančen seznam prejemnikov računalnikov. "V tej vladi se preprosto ne ve, kdo pije in kdo plača. Nabavlja se 13.000 računalnikov in potem se sploh ne ve, komu bomo te računalnike razdelili, niti se ne ve, če je oprema tehnično ustrezna, porabi pa se 6,5 milijona evrov in potem se išče srečnega dobitnika," je še dejal Reberšek.

*Fotografija je simbolna

Komentarjev 15
  • Kmodri 19:25 02.november 2023.

    Ministrstvo je namenjeno fajn plačani makedonki Duh, ki nam meša meglo!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:13 02.november 2023.

    Kaj takega lahko naredi samo človek, ki nima stika z realnostjo in brez morale. V teh časih so res najpomembnejša stvar, na omenjenem ministrstvu, novi računalniki. Kot bi se posmehovali narodu.

  • Ender3 15:02 02.november 2023.

    Dobro naložen denar, sedaj je na njih, da jih pravično razdelijo in, da se amortizirajo.