Slovenija
29 ogledov

Poplavljeni na krasu

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Kraške vode. V Struški dolini je voda z zamikom poplavila več kot 30 hiš, 13 jih je še vedno nedostopnih.

Hiša Mikličevih v Podtaboru v Občini Dobrepolje je še vedno odrezana od sveta. Do njihove in ducata drugih že skoraj ves teden poplavljenih hiš v Struški dolini je še vedno mogoče priti le s čolnom, hrano pa družinam dostavlja civilna zaščita. “Pomoči nismo klicali, ker je voda zalila telefonsko omarico, signala mobilnega telefona pa brez elektrike nimamo,” je pojasnil Jože Miklič med tem, ko je prvič ta teden gledal televizijska poročila.

Po zračni blazini do poplavljenih
Amfibijsko vozilo. Z edinim vozilom reševalcev na zračno blazino (ang. hovercraft) v Sloveniji so na pomoč poplavljenim v Struški dolini priskočili v podvodni reševalni službi. Njihov načelnik Vlado Ban je dejal, da je tako vozilo posebno primerno za poplavljena območja, saj se lahko vozi po vodi, kopnem in močvirnatem terenu.

“Veste, kako je iti iz hiše ...”
V pritličju nove hiše so imeli Mikličevi 30 centimetrov vode, v njej pa je družina s tremi otroki in nepokretno mamo živela šele eno leto. Parket je uničen, nova kuhinja tudi. Živino so preselili na suho, hlev in gospodarsko poslopje pa sta še pod vodo. Uničeno imajo tudi vso za zimo pripravljeno seno in žito. “Voda je bila v hiši 32 ur,” je skrušeno povedala Alenka Miklič, njen mož pa je dodal: “Letos nas je grdo prizadelo, ni preprosto ...” Take vode namreč v dolini niso videli že nekaj desetletij, globoka je bila tudi osem metrov. “Veste, kako je iti iz hiše ...” je Jože Miklič odgovoril na vprašanje, ali bi hišo zapustil, če bi voda še narasla. Napovedanih novih poplav pa se ne boji.

Poplave je prineslo k njim
“K nam prihajajo poplave z zamikom, z malo večjim nalivom pa se lahko ponovijo,”
je dejal poveljnik tamkajšnjega štaba civilne zaščite Jože Gorjup. Povedal je, da bi poplave, podobne tem iz prejšnjega konca tedna, sprožila že pol manjša količina prejšnji konec tedna padlega dežja. “Padavine, ki nastajajo pri nas, niso bogaboječe. Težava je v padavinah, ki nastajajo na pritokih Rašice in na Ribniškem,” je dodal.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Tudi starejši prebivalci doline se po Gorjupovih besedah tako obsežnih poplav ne spomnijo. Ljudje, ki so v dolini največ časa, pa najbolj vztrajajo na svojih domovih. “V noči na ponedeljek smo evakuirali nekaj ljudi, ki so se za to odločili,” je pojasnil Gorjup. Za umik pred vodo se morajo ljudje odločiti sami, s silo jih namreč ne morejo preseliti.

Če bo v 24 urah padlo več kot sto milimetrov dežja na kvadratni meter, bi lahko na teh kraških poljih spet nastale težave, je povedal Andrej Mihevc z Inštituta za raziskovanje krasa. Vendar kot je dodal, je kraški svet že prepustil precej vode proti izvirom in voda povsod upada, zato hudih poplav na kraških poljih ne pričakuje več.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.