Direktor Gospodarskega interesnega združenja (GIZ) Mesna industrija
Boris Jež je dejal, da je
"ogroženih več kot 20 podjetij in več kot 2000 delovnih mest", in dodal, da je posledično
ogrožen tudi primarni sektor, torej rejci. Ti zaradi nevzdržnih razmer že opuščajo vzrejo, kar pa
predstavlja udarec tudi za ohranjanje kulturne krajine.
Predelovalci rdečega mesa, perutninska panoga je v boljšem stanju, bodo zato do konca leta
svoje prodajne cene, kot je že znano, zvišali v povprečju za 15 odstotkov. Do prvega, od tri- do
petodstotnega zvišanja cen bo prišlo že oktobra, preostali del podražitve pa bo sledil do konca
leta. Kot pojasnjujejo v združenju, cenovne škarje in primež nezadržnega naraščanja cen surovin ter
reprodukcijskega materiala in drugih stroškov poslovanja ne omogočajo več rentabilnega poslovanja
slovenske mesnopredelovalne industrije. Ta je namreč že izrabila vse možnosti notranjega
prestrukturiranja in vse notranje rezerve, enako pa so storili tudi rejci.
Ogroženih je več kot 20 podjetij in več kot 2000 delovnih mest. Boris Jež, GIZ Mesna industrija |
|
Niso nujne, nujno je da trgovci in predelovalna industrija zviša odkupne cene, ker rejec dobi zelo malo + tudi če se podraži meso za 100% bo rejec dobil 2 centa več na kilogram.