Slovenija
2767 ogledov

Pod drobnogled vzeli nakup računalnikov, to se je pokazalo

Računalniki Epa
Nakup prenosnih računalnikov, ki jih je ministrstvo za digitalno preobrazbo kupilo za povečanje digitalne vključenosti, po mnenju računskega sodišča ni bil opravljen v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti.

Ministrstvo ga je izvedlo brez predhodne opredelitve dejanskih potreb, so prve ugotovitve sodišča povzeli na TV Slovenija. Računsko sodišče, ki je pod drobnogled vzelo lanski nakup 13.000 računalnikov za 6,5 milijona evrov, je po navedbah televizije ugotovilo, da ministrstvo ni opravilo predhodne opredelitve dejanskih potreb in zato ni moglo ustrezno definirati tehničnih lastnosti teh računalnikov.

Ker večine prenosnih računalnikov niso razdelili, so nastali stroški skladiščenja. Po navedbah televizije je ministrstvo za shranjevanje in zavarovanje računalnikov do konca junija plačalo 13.000 evrov.

Ministrstvo je do konca lanskega leta razdelilo 39 računalnikov, okoli 3000 jih je razdelilo šolam. Za 10.000 prenosnikov je štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad objavil poziv za dodelitev računalniške opreme, rok se je iztekel konec junija. Razpis je bil namenjen socialno najšibkejšim. Po podatkih TV Slovenija je do minulega četrtka zanje prišlo okoli 2400 vlog, skupaj pa so do zdaj vročili 330 računalnikov.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je povedala, da je sklad do 20. junija prejel 2277 vlog in izdal 669 pozitivnih odločb. V naslednjih dneh naj bi bilo po takratni napovedi ministrice izdanih še 195 pozitivnih odločb, skupaj torej nekaj manj kot 870. Na skladu so konec maja napovedali, da bodo, če bodo računalniki še vedno na razpolago, poziv objavili znova, pri tem pa določili novo skupino upravičencev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • andrija 06:15 03.julij 2024.

    računalniki namenjeni socialno šibkejšim,če jih hočete dobiti-pa jih plačajte.Če že moram plačevati nek najem vsak mesec,potem si ga lahko sam kupim na obroke in je računalnik moj.pa ne rabim tistega za 1000 evrov ker ga dobim že za 300

  • Avatar Herkules
    Herkules 13:20 02.julij 2024.

    Zabite makedonske šiptare zasedajo top funkcije in predstavljajo tujo državo, kot da tu živimo sami idioti! Ena krade in nas sramoti v EU, druga nam krade kar v lastnem domu! Pernati ima očitno nekaj z makedonskimi šiptarji, da jih forsira ...prikaži več pred domačini! Mogoče drolja kupuje lubenice in papriko pri njih! https://preiskovalno.si/clanek/bo-ministrica-emilija-stojmenova-duh-zaradi-racunalnikov-odstopila-1291537

  • Plavi-mil 09:20 02.julij 2024.

    To Makedonsko čifurke je treba takoj odstaviti in jo začeti sodno preganjati, da tako z lahkoto zapravlja naš denar, marš golazen čifurska.