Slovenija
28620 ogledov

Po naključju ugotovil, da je na njegovem naslovu prijavljenih več tujcev

bloki Profimedia
V začetku meseca je lastnik stanovanja v bloku na naslovu Cesta v Rečico 8c v Laškem ugotovil, da je na njegovi nepremičnini prijavljenih več oseb, danes poroča spletni Dnevnik. Ko so to izvedeli še drugi stanovalci in se odpravili na upravno enoto, se je izkazalo, da je tovrstnih primerov več.

"V začetku avgusta je soseda v našem bloku na Cesti v Rečico 8c naletela na tujca, domnevno državljana Srbije, ki je želel videti stanovanje, v katerem naj bi bil prijavljen. V rokah je imel celo papir o prijavi začasnega bivališča. Zdelo se ji je nenavadno, še posebno ker je poznala lastnika stanovanja in vedela, da ga nikomur ni oddal v najem. Poklicala ga je in povedala, za kaj gre, on pa se je samo čudil," je za Dnevnik dejal stanovalec bloka. Dodal, je, da so se stanovalci takoj naslednji dan na upravni enoti Laško pozanimali, kako je to mogoče. "Izvedeli so, da so v tem stanovanju v bloku prijavljeni trije neznani ljudje," je še pojasnil.

Pri omenjenem mediju dodajajo, da je po tem dogodku več drugih lastnikov stanovanj na upravni enoti v Laškem preverilo, kakšno je stanje pri njih, in ugotovilo, da je tovrstnih fiktivnih prijav prebivališč več.

Na UE Laško so za Dnevnik pojasnili, da se prebivališča prijavljajo na podlagi zakona o prijavi prebivališča: "V sedmem členu zakona piše, da mora prijavitelj ob prijavi navesti resnične podatke, ki jih potrdi z lastnoročnim podpisom. V četrtem odstavku istega člena pa, da je treba ob prijavi predložiti dokazilo o pravici do prebivanja na naslovu, ki se prijavlja." 

Kot dokazilo, da ima posameznik pravico do prebivanja na naslovu, šteje izjava o njegovem lastništvu oziroma solastništvu, najemna ali podnajemna pogodba, dokazilo o užitku, rabi ali služnosti stanovanja, dokazilo o stavbni pravici, dokazilo o preužitku, soglasje lastnika, enega solastnika ali stanodajalca.

Upravna enota v uradnih evidencah preveri podatek o lastništvu oziroma solastništvu, če je to potrebno, so še pojasnili na UE Laško. Dodali so, da so v omenjenih postopkih prijave prebivališča v vseh primerih priložena soglasja lastnikov nepremičnin z vsemi relevantnimi sestavinami (rojstnimi podatki, naslovi lastnikov in njihovimi lastnoročnimi podpisi). Zato sprva na zlorabo niso posumili. "Ko pa so začeli k nam prihajati lastniki stanovanj in preverjati prijave na svojih nepremičninah, je postalo jasno, da je nekaj zelo narobe in da so podpisi na priloženih soglasjih zelo verjetno ponarejeni," je povedala Cvetka Podlesnik z UE Laško. Upravna enota je ob prvem sumu na zlorabo o tem obvestila policijo, tja pa so napotili tudi vse lastnike stanovanj. Podlesnik je tudi potrdila, da je na upravno enoto prihajala le ena oseba, ki je po pooblastilu opravljala sporne prijave prebivališč.

Lastnikom nepremičnin, ki so bili očitno žrtve prevare, so na upravni enoti izročili kopije listin, ki so bile podlaga za prijave prebivališč, pa tudi seznam prijavljenih oseb na njihovi nepremičnini. Hkrati so uvedli postopke ugotavljanja prebivališča za vse posameznike, za katere velja sum fiktivnih prijav, še piše Dnevnik. Koliko prijav so prejeli, na upravni enoti ne razkrivajo, ker policijska preiskava še ni končana, sporočili so le, da gre za večje število prijav.

Da so prejeli več prijav o sumu več kaznivih dejanj, povezanih s fiktivnimi prijavami prebivališč, je za Dnevnik potrdila tudi Milena Trbulin, predstavnica za odnose z javnostmi na policijski upravi (PU) Celje. "Na policijski postaji Laško so v zadnjih dneh prejeli 18 prijav občanov, ki so ugotovili, da so na njihovih naslovih prebivanja prijavljeni tuji državljani," je zaključila.

Naj dodamo, da bi upravna enota Laško lahko na relativno enostaven način preprečila tovrstne zlorabe. Po naših informacijah nekatere upravne enote, med drugim zagotovo Upravna enota Trebnje, ob vsaki prijavi druge osebe na določeni naslov, pisno, z obvestilom po pošti, obvesti lastnika nepremičnine, da se je določena oseba na točno določen dan prijavila na njegovem naslovu. Tako lahko lastnik nepremičnine nemudoma sproži postopek, če ugotovi, da soglasja za prijavo ni podpisal. 

*Fotografija bloka v članku je simbolična

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 32
  • Avatar Zoran
    StarMačk 21:35 28.avgust 2024.

    V hebeni Jugi se žena s poročnim listom ni mogla stalno prijavit na naslov, kjer je že imela začasno bivališče in sem moral zraven, da sva uredila. Ob rojstvu otroka sem moral spet prijavit njegovo bivališče, ker ženi so rekli, ...prikaži več da če tudi ima stalno bivališče otroka ne more prijaviti brez dovoljenja lastnika/mene. Danes pa imamo tako dobro zakonodajo, da lastnik po naključju izve, da ima "goste" na svojem naslovu in ne fali dosti, da "boš prodal" stanovanje, izvedel pa ko te pridejo deložirat.

  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 19:15 28.avgust 2024.

    Janšistična mafija uvaža Janševe sorodnike s Kosova.

  • andrija 18:04 28.avgust 2024.

    Vse na hitro in brez preverjanja.Lastniki pa naj potem sami skačejo po upravnih enotah in prijavljajo na policijo.