Slovenija
2037 ogledov

Partnerji podpisali koalicijski sporazum: "Tudi v tej koaliciji bo včasih tesno, ker nas je več"

Koalicija
1/4
Saša Despot podpis koalicijskega sporazuma o sodelovanju v vladi za mandatno obdobje 2018-2022 med partnericami LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS
V (pre)majhni dvorani stranke LMŠ so predsednik SD Dejan Židan, prvak SMC Miro Cerar, predsednica SAB Alenka Bratušek in prvak DeSUS Karl Erjavec podpisali koalicijski sporazum. Novi predsednik vlade je ocenil, da se prostor lahko razume tudi simbolično, saj bo tudi v tej koaliciji včasih tesno, ker jih je nekoliko več.

"Rezultat usklajevanj, čeprav so vsi napovedovali, da ne bo nič, je ta današnji podpis koalicijske pogodbe," je povedal novi predsednik vlade in prvak LMŠ Marjan Šarec po podpisu koalicijskega sporazuma s partnerji in napovedal, da bi vlada lahko postala opravilna že v naslednjih dveh tednih. Včeraj in danes je Šarec opravil še zadnje razgovore s kandidati za ministre in kot vse kaže liste ne bo spreminjal. Vsi kandidati naj bi mu sicer dali zagotovila, da bodo upoštevali "tisto, za kar se zavzema ta vlada in za kar se zavzemam tudi sam". 

"Sodili pa jih bodo ljudje po njihovih rezultatih," je bil kratek Šarec, ki je na kritike o slabih ministrih ter napovedi, da bo vlada kratkega daha ali da ne bo uspela narediti ničesar, pa je odgovoril: "Vsak, ki je zbral pogum in voljo, najprej kot predsednik stranke, da se je odločil za pogajanja in vstop v vlado, vsak, ki je zbral pogum, da se je dal na listo za ministra v vladi, in vsak, ki bo še kakorkoli sodeloval z vlado, si zasluži priznanje." 

Kljub naporom, ki jih čakajo, pa Šarec meni, da bodo delali v dobro za Slovenijo in da ima vsak izmed nas iskren namen. "Različna mnenja pa so za demokracijo nekaj običajnega," je še dodal Šarec.

Imena ministrov jasna, državnih sekretarjev še ne

V vladi bo tako kot v dosedanji 16 ministrov, od tega dva brez resorja. V LMŠ za vodenje finančnega ministrstva predlagajo Andreja Bertonclja, za zdravstvenega Sama Fakina, za notranjega Boštjana Poklukarja in za ministra za javno upravo Tugomirja Kodeljo.

V SD so se odločili, da bo ministrstvo za pravosodje vodila dozdajšnja obrambna ministrica Andreja Katič, Dominika Švarc Pipan pa bo državna sekretarka. Vodenje šolskega ministrstva bo najverjetneje prevzel Jernej Pikalo, vodenje kulturnega pa Dejan Prešiček. SMC predlaga Ksenijo Klampfer na resor dela in sociale, Zdravka Počivalška ponovno na gospodarstvi, Jureta Lebna na mesto okoljskega resorja in Mira Cerarja na mesto zunanjega ministra.

Glede na odločitev SAB pa bo ministrstvo za infrastrukturo prevzela predsednica Alenka Bratušek, službo za razvoj in evropsko kohezijsko Marko Bandelli ter urad za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik. Kmetijska ministrica bo na predlog Desus Aleksandra Pivec s Ptuja, ki trenutno opravlja delo državne sekretarke v službi vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu. Obrambni minister pa ponovno Karl Erjavec.

O državnih sekretarjih naj bi stranke še razpravljale v prihodnjih dneh. Dogovor z Levico pa bodo morale najti tudi glede morebitnega sekretarja Levice v kabinetu predsednika vlade, ki bi služil kot komunikacijska linija.

Več sledi ...

Marjan Šarec po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Kako bodo glasovali? Slovenija Za Levico nekatera imena ekipe Marjana Šarca razočaranje
Komentarjev 12
  • evelux 21:52 29.avgust 2018.

    Ne bluzite in ne pametujte ker ste si slovenci čisto sami krivi da je v sloveniji tako kot je .... večne ovce .....

  • Avatar praufo
    praufo 19:15 29.avgust 2018.

    dobr slikal ste se, manjka večina gasilcev , manjka torta ... gremo delat, marš, takoj zdaj, barabe serpentinškove

  • jezero 18:51 29.avgust 2018.

    Zakaj ni Janša zbral še tistih ušivih 21 glasov in bi nam on vladal. S čvrsto roko in dolgimi prsti!

Sorodne novice