Slovenija
181 ogledov

Park ne bo brezplačen

Župan MOL Zoran Janković je pred časom sicer omenil, da bodo, takoj ko bo prvo p Žurnal24 main
Župan napoveduje park, a zanj še ni dogovora.

Med šestimi povabljenimi za arhitekturno urejanje skoraj 27 tisoč kvadratnih metrov površin med Bavdkovo, Kavčičevo in Tovarniško ulico bosta tudi biroja Ravnikar-Potokar in Ofis arhitekti, ki so ju ta teden izbrali na javnem razpisu Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije. Na prvi razpis, narejen na podlagi projekta Partnerstvo Šmartinska, se je sicer prijavilo 21 kandidatov.

Gradnja čez nekaj let
Zemljišče je v lasti podjetja S. T. Hammer, direktor Aleš Musar pa je povedal, da bodo ob izbranih k arhitekturnemu urejanju območja povabili še štiri arhitekturne biroje, tudi iz tujine.

Na območju je predvidena pretežno stanovanjska gradnja, na zahodni strani pa javno dostopni prostori. Načrtujejo tudi umestitev javne knjižnice in oskrbovanih stanovanj na jugu. Kot je povedal, bodo najvišje stavbe visoke okoli 60 metrov oziroma 15 nadstropij, deset tisoč kvadratnih metrov površin pa bodo namenili centralnemu parku.

Musar je pojasnil, da naj bi se gradnja začela čez približno tri leta, za načrtovanje finančne konstrukcije projekta pa je, kot je dejal, še prezgodaj.

Centralni park brezplačno?
Parku bodo del zemljišča namenili še Sava IP, Jata Emona, Protect GL, Vaga nep in Gradis IPGI. “Dokončen načrt menjave še ni pripravljen. Možnosti so različne, na primer finančne kompenzacije med partnerji, odkupi, zamenjave zemljišč,” je povedal Ivan Stanič z oddelka za urejanje prostora Mestne občine Ljubljana (MOL). Dodal je, da od partnerjev v projektu pričakujejo “brezplačen prenos zemljišč na MOL tako za park kot ceste”.

Lastniki se s tem bolj ali manj ne strinjajo. Matjaž Gregl, direktor Protecta GL, je povedal, da so se na urbanistične plane že pritožili. Tudi v Gradisu IPGI, kjer so zemljišče že prodajali, a so prodajo zaradi sodnega spora začasno ustavili, so pojasnili, da ni mogoče, da bi zemljišče kar odstopili brez nekakšne kompenzacije.

Direktor Vage nepa Gorazd Gojčič je povedal, da je desetina njihove parcele namenjena parku, a o selitvi ne razmišljajo. Gorazd Rous, komercialni direktor Save IP, pa je dejal, da so s spremenjenimi načrti bolj zadovolnji, a zemljišča za park verjetno ne bodo odstopili brezplačno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.