Slovenija
467 ogledov

Pahor: To je slaba novica za cel svet

Borut Pahor Saša Despot
Po osrednjem nastopu na zasedanju Sveta OZN je Pahor komentiral tudi ločevanje migrantskih otrok od staršev.

"Kot oče si ne znam predstavljati, da bi kdo nasilno ločil mojega otroka od mene," je po končanem osrednjem nastopu na 38. rednem zasedanju Sveta OZN za človekove pravice povedal predsednik Borut Pahor. "Če si tega ne znam predstavljati kot oče, si tega ne smem in ne dovolim predstavljati tudi kot predsednik, kot politik, kot državnik. Zato je moja moralna in politična dolžnost, da kolikor je mogoče v okviru mojih pristojnosti, da se tako nesprejemljivo in nepojmljivo početje ne bi nadaljevalo."

S temi besedami se je odzval na številne pozive, med drugim Zveze prijateljev mladine Slovenije predsednikom države, republike in vlade, naj se odzove na ločevanje migrantskih otrok od njihovih staršev v ZDA.

"Jok otrok težko poslušamo"

"Jok otrok, ki so ga na skrivaj posneli novinarji, težko poslušamo, a nočemo, ne moremo in ne smemo se obrniti stran in ga preslišati," so v pismu napisali pri ZPMS. "Če si politiki držav pošiljajo čestitke ob izvolitvi, če si izrekajo sožalja ob tragičnih dogodkih v državah, pričakujemo, da se bodo medsebojno opozarjali tudi na nečloveško ravnanje. Menimo, da je ravnanje predsednika ZDA Donalda Trumpa takšno, zato vas pozivamo, da ga v imenu Republike Slovenije obsodite in ga pozovete, naj z njim takoj preneha."

Ameriškega predsednika Trumpa Pahor sicer ni omenil, je pa kritiziral odločitev ZDA, da se umaknejo iz sveta ZN za človekove pravice. "To je slaba novica za Svet ZN, Združene narode, ZDA in vsakogar, ki mu je mar za človekove pravice," je po poročanju STA dejal v nagovoru na zasedanju.

"Brez ZDA bo Svet šibkejši"

Kot je pojasnil Pahor kot osrednji govornik na zasedanju ter voditelj države, ki trenutno predseduje temu mednarodnemu telesu, bo brez ZDA Svet ZN za človekove pravice šibkejši, a tudi prizadevanja ZDA za spodbujanje in zaščito človekovih pravic po svetu bodo šibkejša. "ZDA so bile dolgo časa zelo aktivne pri zaščiti človekovih pravic po vsem svetu. Upam, da bo tako ostalo," je še dejal.

melania trump Svet Presenetljivo: Melania ostro nastopila proti Donaldu Trumpu

"Vsaka članica Sveta, tudi Slovenija, bi morala vedno izpolnjevati svoje obveznosti na področju človekovih pravic in ohranjati najvišje standarde na področju človekovih pravic, tudi s podporo in izvrševanjem mednarodnega prava ter odločitev mednarodnih sodišč," je po navedbah STA še dejal Pahor. "Vladavina prava za vsakogar je temelj zaščite človekovih pravic," je dodal.

Izpostavil je še, da je Slovenija močno zavezana multilateralizmu, katerega osrednji steber so ZN. "Obstoječa multilateralna struktura je ključna za ohranjanje miru in varnosti, napredek in zagotavljanje spoštovanja človekovih pravic," je dejal.

Pahor je po navedbah STA še poudaril, da človekove pravice lahko uspešno promoviramo, če sodelujemo. Po njegovem si moramo skupaj prizadevati za izboljšanje dela Sveta ZN, ki je eno najpomembnejših teles za zaščito človekovih pravic. Sodelovanje članic je nujno tudi za izvedbo reform, ki jih to telo po oceni slovenskega predsednika potrebuje. 

Slovenija prvič v vlogi predsedujoče

Svet ZN za človekove pravice, v katerem je Slovenija članica že od ustanovitve leta 2006, in njegovi mehanizmi po Pahorjevih besedah dobro delujejo, a so še možnosti za izboljšave. Slovenija je svoj drugi mandat članstva v Svetu začela lani, končala pa ga bo letos, ko temu vodilnemu mednarodnemu telesu na področju človekovih pravic prvič predseduje.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Franjo Erman 17:27 14.julij 2018.

    brez zda bi bil svet bolj varen in ne šibkejši